Datle – Ako môžu pomôcť v tehotenstve a pri pôrode

Datle

Datle sú produktom palmy datľovej – strom pôvodom zo severnej Afriky a Blízkeho Východu. K dispozícii je široká škála datlí vrátane známejších Medjool a Deglet Noor. Každá odroda je jedinečná svojou veľkosťou, sladkosťou, chuťou a povrchovou štruktúrou.

Obsahujú najmenej 15 minerálov, ako je draslík, vápnik, železo, horčík a zinok, 23 druhov aminokyselín, vitamínov, sacharidov, bielkovín, 14 typov mastných kyselín, vlákniny a omnoho viac – tieto sladké malé plody sú nutričnou elektrárňou. [International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2003]

Štúdia zverejnená v časopise Journal of Obstetrics and Gynaecology dospela k záveru, že pojedanie 6 datlí denne v priebehu posledných štyroch týždňov tehotenstva “výrazne znižuje potrebu indukcie a posilňovania pôrodu a má vplyv na priaznivejší, ale ne-významne, výsledok pôrodu”.

Niektoré významné zistenia :

  • Cervikálna dilatácia (otvorenie krčka maternice) bola významne vyššia u matiek, ktoré datle jedli pri príjazde do nemocnice.
  • 83 % matiek, ktoré konzumovali datle, mali neporušenú membránu po prijatí v nemocnici.
  • 96 % žien, ktoré datle jedli, mali spontánny začiatok pôrodu.
  • Použitie Pitocinu (Syntentický Oxytocín) bolo významne nižšie pri ženách, ktoré konzumovali datle (28 %), v porovnaní s matkami, ktoré datle nekonzumovali (47 %).
  • Latentná fáza prvej doby pôrodnej bola takmer o 7 hodín kratšia u matiek, ktoré datle jedli, v porovnaní s matkami, ktoré ich nejedli (510 min vs 906 min). To nie je zlé po pár datliach!

Existuje aj veľmi zaujímavý výskum porovnávajúci využitie datlí a Pitocinu v riadenom popôrodnom krvácaní. Štúdie ukazujú významné zníženie množstva popôrodného krvácania u žien, ktoré datle konzumovali v porovnaní so ženami, ktoré dostávali syntetický oxytocín (Pitocin). Randomizovaná klinická štúdia bola realizovaná v dvoch nemocniciach. Ihneď po pôrode placenty bolo jednej skupine podaných 50g datlí. Ďalšia skupina obdržala 10 jednotiek syntetického oxytocínu v intramuskulárnej injekcii. Priemerná krvná strata na konci prvej hodiny po pôrode sa významne líši v skupine datlí a v skupine oxytocínu (104 ml vs 141,6 ml). Výskumníci naznačujú, že datle sú účinné pri riadení popôrodného krvácania, pretože obsahujú vápnik, serotonín, tanín, kyselinu linolovú, enzimes, železo a ďalšie živiny prospešné na kontrolu a prevenciu krvácania a anémie. Khadem, Sharaphy, Latifnejad (2007).

Vie sa tiež, že datle zvyšujú sexuálnu výdrž, pomáhajú znižovať LDL (špatný) cholesterol a znižujú krvný tlak.Datle boli používané po tisíce rokov športovcami na zlepšenie fyzickej odolnosti, obratnosti a vytrvalosti.

Tieto štúdie sú ďalším potvrdením neoceniteľného dedictva starovekej múdrosti. Od začiatku ženy používajú potraviny, čaje, oleje, obklady a bylinky na zmiernenie pôrodných bolestí, hojení v priebehu pôrodu a podporu dojčenia. Pojedanie datlí počas tehotenstva a po pôrode už bolo vyzdvihnuté v mnohých islamských tradíciách. 

Korán hovorí o pojedaní datlí Mary v priebehu pôrodu: “V pôrodných bolestiach bola prinútená odobrať sa ku kmeňu datlovej palmy. Ona [ Mary ] povedala: “Ó, keby som len zomrela pred týmto časom a bola zlikvidovaná a zabudnutá! ” Hlas sa ozval spod nej, “Netráp sa! Tvoj Pán umiestnil malý potok pri tvojich nohách. Zatrep kmeňom palmy smerom k tebe a svieže, zrelé datle na teba spadnú. Jedz a pi a poteš svoje oči … ” (Korán , 19:23-26)

Takže začnite jesť datle a majte ich po ruke počas pôrodu!

www.jemnezrozeni.cz

Zdieľajte

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe