Ako sa správne starať o látkové rúško?

Či už sme si ich ušili, kúpili alebo dostali, je dôležité zoznámiť sa s tým, ako sa o rúška ďalej starať.

Jak se o správně starat o látkovou roušku? 2

Materiál

Materiál rúška by mal vedieť zachytiť čo najviac kvapôčok, v ktorých môžu byť prítomné vírusové častice. Musia nám ale tiež umožniť dobre dýchať, 100 % bavlna je preto z bežne dostupných materiálov v domácnostiach tá najvhodnajšia.

Údržba

Po každom použití rúško vyvaríme, vyperieme na čo najvyššej teplote a potom riadne prežehlíme.

Zásady pre zaobchádzanie s rúškom

  1. Rúška sa dotýkame čo najmenej a nikdy nie prednej časti.
  2. Po zložení aj pred nasadením rúška si vždy umyjeme ruky mydlom.
  3. Použité rúško skladujeme v dobre uzatvorenej nádobe (jednorazové papierové likvidujeme).
  4. Rúško perieme na 90 stupňoch, alebo ho vyvaríme min. 5 minút; najlepšie si pre to vyhradiť jeden hrniec a ten používať iba na vyváranie rúšok.
  5. Po vypraní, vyvarení a uschnutí rúško z obidvoch strán starostlivo prežehlíme.
  6. Čisté rúška skladujeme na vydezinfikovanom mieste, napr. v plastovej krabičke s víčkom.
  7. Rúško si vymeníme vždy, keď zvlhne. Môže to byť aj niekoľkrát denne.
  8. Pokiaľ nemáme k dispozícii viac rúšok, vyperieme rúško aspoň raz denne.

A ako rúško správne nasadiť?

Rúško by malo prekrývať ústa aj nos, inak je celkom nefunkčné. Počas jeho používania by sme sa ho nemali dotýkať. Pokiaľ sa ho dotkneme, musíme si dôkladne očistiť ruky antibakteriálnym gélom alebo vodou s mydlom.

Vo chvíli, kedy rúško nasadzujeme alebo skladáme, dotýkame sa iba šnúrok alebo gumičky. Rúško nenosíme nikdy na krku alebo pod nosom.

Funkčnosť rúška sa po čase nosenia znižuje!

Bavlnené rúška sú najlepšie dvojvrstvé, teda s vreckom pre vloženie filtra, ktorý by ste mali meniť každé dve hodiny. Filter môže byť papierová vreckovka alebo filter od vysávača.

Po použití rúška sa čo najšetrnejšie zbavíme filtra tak, že ho vhodíme do uzatvorenej nádoby vytvorenej pre tento účel.

A nezabudnite! Pokiaľ je rúško vlhké, je na čase vziať si nové.

Zdieľajte

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe