Možno si ešte niekto z nás pamätá na rybí tuk na lyžičke, ktorým nás zásobovali naše mamičky alebo sme ho dostávali v škole. Myslím, že naše spomienky nie sú asi najlepšie, ale napriek tomu by stálo za to, tento spôsob na posilnenie imunity oprášiť.
Rybí tuk
Jesť ryby je veľmi prospešné pre náš organizmus, a na tanieri by sme mali mať čerstvé ryby aspoň 2x týždenne. Pokiaľ však jete ryby skôr výnimočne, možno by ste mali doplniť príjem konzumáciou rybieho tuku.
V rybách sú obsiahnuté Omega – 3 mastné kyseliny, ktoré si naše telo nevie vytvoriť samo, ide predovšetkým o kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA).
Tieto kyseliny sú spájané so znížením rizika výskytu ischemickej choroby srdca a rizika infarktu myokardu. Ďalšou veľkou výhodou rybieho tuku je aj významný obsah vitamínu A a vitamínu D.
Optimálna denná dávka EPA a DHA je približne 500 až 1 000 mg.
Rybí tuk je obsiahnutý v rybách, ustriciach, kaviári, ale aj vo vajciach a vlašských orechoch. Záleží ale vždy na pomere tuku, napríklad práve pri vlašských orechoch to vychádza cca na 14 orechov/deň na pokrytie základnej dennej dávky.
Rybí tuk obsahuje vitamín D a vitamín A
Vitamín D si naše telo vie vytvoriť samo, ale potrebuje k tomu dostatočné slnečné žiarenie, ktorého, bohužiaľ, nie je v našich zemepisných podmienkach dostatok počas celého roka. Vitamín A zas podporuje správne fungovanie nášho zraku.
Zdravé a zlé tuky
Pokiaľ používate vo svojej kuchyni rastlinné oleje, tak by bolo vhodné zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín nad odporúčanú dávku. Rastlinný olej v sebe obsahuje omega-6 mastné kyseliny, ktoré – pokiaľ majú v strave prevahu – idú svojimi účinkami proti omega-3 a môžu podporovať vznik zápalov, zvyšovať cholesterol a prispievať k zužovaniu ciev a zrážaniu krvi.
Pre nás – stredoevrópanov je teda vhodné dopĺňať rybí tuk, ktorý je možné kúpiť v lekárňach ako doplnok stravy. Ideálna je dávka 1 000 až 2 000 miligramov denne.
Zdravotné prínosy rybieho tuku
Rybí tuk sa vyrába destiláciou alebo tlakom z rybacích tkanív, prípadne z tresčej pečene. Pri výbere sledujte, koľko EPA a DHA je v jednom grame prípravku: čím viac, tým lepšie. Nemusíte sa báť ani pachuti alebo zápachu, v dnešnej dobe sa vyrábajú prípravky, ktoré majú už neutrálnu chuť alebo sú vo forme toboliek.
Prečo je rybí tuk taký dôležitý?
- pomáha znížiť riziko ochorenia srdca a ciev
- pomáha znížiť riziko cukrovky 2 typu
- normalizuje hladinu cholesterolu
- stabilizuje krvný tlak
- má protizápalové účinky
- podporuje liečbu kožných chorôb
- môže uľaviť pri reumatoidnej artritíde
Pri užívaní v tehotenstve a počas dojčenia podporí zdravý rast a inteligenciu dieťaťa, a dokonca zmierňuje aj hyperaktivitu.
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.