Rybí tuk

rybí tuk

Možno si ešte niekto z nás pamätá na rybí tuk na lyžičke, ktorým nás zásobovali naše mamičky alebo sme ho dostávali v škole. Myslím, že naše spomienky nie sú asi najlepšie, ale napriek tomu by stálo za to, tento spôsob na posilnenie imunity oprášiť.

Rybí tuk

Jesť ryby je veľmi prospešné pre náš organizmus, a na tanieri by sme mali mať čerstvé ryby aspoň 2x týždenne. Pokiaľ však jete ryby skôr výnimočne, možno by ste mali doplniť príjem konzumáciou rybieho tuku.

V rybách sú obsiahnuté Omega – 3 mastné kyseliny, ktoré si naše telo nevie vytvoriť samo, ide predovšetkým o kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA).

Tieto kyseliny sú spájané so znížením rizika výskytu ischemickej choroby srdca a rizika infarktu myokardu. Ďalšou veľkou výhodou rybieho tuku je aj významný obsah vitamínu A a vitamínu D.

rybí tuk

Optimálna denná dávka EPA a DHA je približne 500 až 1 000 mg. 

Rybí tuk je obsiahnutý v rybách, ustriciach, kaviári, ale aj vo vajciach a vlašských orechoch. Záleží ale vždy na pomere tuku, napríklad práve pri vlašských orechoch to vychádza cca na 14 orechov/deň na pokrytie základnej dennej dávky.

Rybí tuk obsahuje vitamín D a vitamín A

Vitamín D si naše telo vie vytvoriť samo, ale potrebuje k tomu dostatočné slnečné žiarenie, ktorého, bohužiaľ, nie je v našich zemepisných podmienkach dostatok počas celého roka. Vitamín A zas podporuje správne fungovanie nášho zraku.

Zdravé a zlé tuky

Pokiaľ používate vo svojej kuchyni rastlinné oleje, tak by bolo vhodné zvýšiť príjem omega-3 mastných kyselín nad odporúčanú dávku. Rastlinný olej v sebe obsahuje omega-6 mastné kyseliny, ktoré – pokiaľ majú v strave prevahu – idú svojimi účinkami proti omega-3 a môžu podporovať vznik zápalov, zvyšovať cholesterol a prispievať k zužovaniu ciev a zrážaniu krvi.

Pre nás – stredoevrópanov je teda vhodné dopĺňať rybí tuk, ktorý je možné kúpiť v lekárňach ako doplnok stravy. Ideálna je dávka 1 000 až 2 000 miligramov denne.

rybí tuk

Zdravotné prínosy rybieho tuku

Rybí tuk sa vyrába destiláciou alebo tlakom z rybacích tkanív, prípadne z tresčej pečene. Pri výbere sledujte, koľko EPA a DHA je v jednom grame prípravku: čím viac, tým lepšie. Nemusíte sa báť ani pachuti alebo zápachu, v dnešnej dobe sa vyrábajú prípravky, ktoré majú už neutrálnu chuť alebo sú vo forme toboliek.

Prečo je rybí tuk taký dôležitý?

  • pomáha znížiť riziko ochorenia srdca a ciev
  • pomáha znížiť riziko cukrovky 2 typu
  • normalizuje hladinu cholesterolu
  • stabilizuje krvný tlak
  • má protizápalové účinky
  • podporuje liečbu kožných chorôb
  • môže uľaviť pri reumatoidnej artritíde

Pri užívaní v tehotenstve a počas dojčenia podporí zdravý rast a inteligenciu dieťaťa, a dokonca zmierňuje aj hyperaktivitu.

Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.

Zdieľajte
Načítám

Prihlásenie

Na tejto webstránke používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejší zážitok pri najbližších návštevách a to tak, že si zapamätáme, čo vás zaujíma. Kliknutím na „súhlasím s použitím všetkých cookies“ vyjadrujete súhlas s použitím všetkých súborov cookies. Pomocou nastavenia môžete poskytnúť aj kontrolovaný súhlas, alebo zakázať použitie cookies, okrem nevyhnutných.

povoliť všetky cookies Nastaviť cookies

Nižšie nájdete kategórie cookies, používané na našich webstránkach. Môžete ich povoliť, alebo zakázať. Funkčné cookies nie je možné zakázať, pretože sú nutné pre bezproblémový chod webu. Vaše nastavenie cookies môžete v budúcnosti zmeniť pomocou odkazu v pätičke webstránky.

Zatvoriť

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe

Milá , vo vašom profile nemáte zaškrtnutý súhlas a tak sa nemôžete zúčastnit žiadnych našich testovaní a súťaží. Zmeniť to môžete TU.