Babičkina štrúdľa

Vynikajúca štrúdľa podľa babičkinho receptu z vlastného lístkového cesta.

Ingrediencie

Na cesto, 4 záviny:

  • 2 žĺtky (1 do cesta, 1 na potrenie)
  • 250 g masla
  • 500 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 100 ml vody
  • 1 lyžica octu

Na náplň, 2 záviny:

  • 1 kg nastrúhaných jabĺk (8-10 ks)
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 100 g zlatých hrozienok
  • 100 g nasekaných orechov alebo plátkových mandlí
  • strúhanka na zahustenie

1/7

Najlepšie deň vopred (v núdzi stačí aj 1 hod.) si pripravíme cesto. Maslo nahrubo nastrúhame, premiešame s 200 g múky a dáme na 15 minút do chladu.

Babiččin štrúdl - recept krok 1

  • 2/7
    Zmiešame jeden žĺtok, 300 g hladkej múky, lyžičku soli, lyžicu octu, 100 ml vody, dokonale na doske vypracujeme a rozváľame na 5 mm. Maslovú časť cesta rovnomerne rozprestrieme na rozváľanú časť cesta.Babiččin štrúdl - recept krok 2
  • 3/7
    Následne preskladáme ako šatku. Preskladané cesto rozváľame a znovu zložíme. Opakujeme celkom 3x, vždy s 15 minútovým oddýchnutím v chlade. Toto množstvo vystačí na 4 záviny (podľa veľkosti).Babiččin štrúdl - recept krok 3
  • 4/7
    Jablká nahrubo nastrúhame (bez jadrovníkov) do väčšej misy, pridáme mletú škoricu, hrozienka a cukor a všetko premiešame (pokiaľ sú jablká šťavnatejšie, zahustíme lyžicou strúhanky – v mise nesmie stáť šťava).Babiččin štrúdl - recept krok 4
  • 5/7
    Oddýchnuté cesto rozdelíme na dva diely. Jeden odložíme zabalený vo fólii do chladničky na neskôr (týždeň vydrží) a jeden rozdelíme opäť na dva diely. Z každého postupne vyváľame obdĺžnik hrubý 3 mm a potrieme polovicou náplne, ktorú posypeme štvrtinou mandlí alebo orechov.Babiččin štrúdl - recept krok 5
  • 6/7
    Všetko zavinieme do cesta a opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. To isté urobíme aj s druhou časťou cesta. Potom obidve štrúdle potrieme žĺtkom a posypeme zvyškom orechov či mandlí.Babiččin štrúdl - recept krok 6
  • 7/7
    Pečieme v trúbe predohriatej na 200 stupňov približne 30 minút, kým je povrch štrúdle krásne zlatý.Babiččin štrúdl - recept krok 7

 

Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!

Zdieľajte
Jamieson_zpět do školyJamieson_zpět do školyreklama

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe