Cícerová nátierka  – Hummus

Cícerová nátierka  – Hummus – ktorá je veľmi populárna na východe zachutí aj vám.

Ingrediencie

Použité suroviny na 4 porcie:

  • 250 g cíceru
  • 2 lyžice pasty „tahína“ (alebo tiež “tahini”, sézamová pasta, kúpite v supermarketoch)
  • 3 lyžičky zmesi korenia „Arabská“ od Antonína
  • šťava z jedného citróna
  • 1 vrchovatá lyžica sézamových semienok
  • 2 popučené strúčiky cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • cca 3 lyžice olivového oleja (podľa chuti)

Na ozdobenie:

  • sézamové semienka
  • nadrobno nakrájaná kápia, petržlenová vňať alebo čerstvá pažítka

Príloha:

1/8
250 g cíceru preperieme vo vode a necháme cez noc namočiť (cca 12 hodín). Cícer zväčší zhruba 2x svoj objem.

2/8
Vodu zlejeme, zalejeme 2 litrami čistej vody a cícer uvaríme do mäkka (cca 40 minút).

3/8
Na panvici nasucho opatrne opražíme do svetlo hneda 1 lyžicu sézamových semienok (cca 3-4 minúty, ľahko sa spália).

4/8
Uvarený cícer rozmixujeme do hladka s časťou vody, v ktorej sa varila. Množstvo vody určíme podľa toho, či chceme nátierku mazať (cca 1 dcl) alebo cícerovú kašu „Hummus“ (cca 2-4 dcl).

5/8
Pridáme 2 lyžice pasty „tahína“, 3 lyžičky zmesi „Arabská“, citrónovú šťavu z jedného citróna, 2 popučené strúčiky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, opražené sézamové semienka a podľa chuti soľ (nie je nutná).

6/8
Všetko opäť cca 1 minútu šľaháme na najvyššom výkone.

7/8
Nakoniec pridáme nadrobno nakrájaný kúsok kápie, petržlenovú vňať alebo pažítku a premiešame.

8/8
Podávame ako kašu pokvapkanú olivovým olejom alebo ako nátierku na arabskom chlebe, pečive či hriankach.

Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!

Zdieľajte

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe