Vianočná vianočka zo špaldovej múky

Počas Vianoc nesmie chýbať na štedrovečernom stole vianočka. Tá poteší hlavne malých stravníkov. Skúste tento rok zdravší variant so špaldovej múky.

Na 4 porcie si pripravte:
  • 480 g hladkej špaldovej múky (môže byť 1/3 hrubej)
  • 100 g trstinového cukru
  • 200 g mäkkého masla
  • 3 žĺtky + 1 vajce na potretie vianočky
  • 35 g droždia
  • 250 ml mlieka
  • stipka soli
  • hrsť hrozienok buď namočených v rume alebo v čaji
  • hrsť plátkov mandlí
  • citrónová kôra

Postup

  1. Hrozienka namočíme do rumu či čaju, aby dobre nasiakli. Pripravíme si kvások s troškou vlažného mlieka, 2 lyžíc cukru a rozdrobeného droždia. V mise utrieme zmäknuté maslo s cukrom a žĺtkami. Pridáme hrozienka aj s rumom, citrónovou kôrou, soľ a časť mandlí.
  2. Zvyšok mandlí si necháme na posypanie vianočky. Pridáme zbytok vlažného mlieka a kvások. Všetko opatrne premiešame a postupne pridávame 400 g preosiatej špaldovej múky.
  3. Vypracujeme cesto, poprášime ho múkou a necháme minimálne hodinu kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto dáme na múkou posypaný vál, kde použijeme zvyšných 80 g múky a vypracujeme cesto. To by malo byť vláčne, nemalo by sa lepiť, prípadne môžeme pridať múku.
  4. Cesto si potom rozdelíme na 9 rovnakých dielov a vyvaľkáme na rovnako dlhé valčeky. Najskôr upletieme zo 4 dielov spodné poschodie, potom z 3 dielov druhé poschodie a z dvoch dielov vrchné poschodie. Upletenú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme zvyškom mandlí.
  5. Vianočku pečieme prvých 15 minút na 190 stupňoch, potom znížime teplotu na 170 stupňov a dopečieme, približne hodinu.

Dobrú chuť vám a vašim ratolestiam praje tím Happy Baby!

Inšpirácie na ďalšie aktivity spojené s Vianocami nájdete tiež v našej sekcii Vianoce.

Zdieľajte
Jamieson_zpět do školyJamieson_zpět do školyreklama

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe