Recept na chrumkavé domáce kaizerky

Aj vy premýšľate každý deň, čo navariť, napiecť?  To asi všetky mamy. Z vlastnej skúsenosti viem, že recepty, ktoré sú rýchle a teplé, sú tou najlepšou voľbou. Čerstvé kaizerky napečené s láskou, budú mať úspech u vašich detí, aj vašej polovičky. Len tak sa po nich zapráši:))

Čo potrebujeme na domáce kaizerky?

  • 250 g hladkej alebo špaldovej múky
  • 120 g polohrubej múky
  • 120 g chlebovej ražnej múky
  • 15 g soli, 5 g cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • 300 ml vlažného mlieka, 50 g rozpusteného masla
  • semienka, rasca, alebo morská soľ.

Príprava cesta

  • Múku zvyknem vždy preosiať cez sítko, s cestom sa mi potom lepšie pracuje. Zmiešame všetku múku.
  • Pridáme soľ, znovu poriadne premiešame.
  • V múke spravíme jamku, do nej nalejeme vlažné mlieko, cukor a buď sušené alebo čerstvé droždie. Ja som použila sušené droždie, ale nabudúce dám kocku čerstvého. Samozrejme, najlepšie je doma vypestovaný kvások. Vnútro akéhokoľvek pečiva má úplne iný nádych
  • Počkáme 10 min. Následne pridáme roztopené maslo a vypracujeme cesto.

Kaiserky pripravené na pečenie

Kysnutie cesta

S cestom pracujeme aspoň 3-4 min. Potom ho prikyjeme útierkou a necháme kysnúť 45 – 60 min.

Príprava na plech

Po vykysnutí rozdelíme cesto na 7 častí ( 7 kaizeriek), vytvarujeme guličky – formičkou alebo nožom spravíme čiary.
Prikryjeme útierkou a necháme stáť 20 min.

Nakoniec len potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme 15 min na 200 stupňoch. Potom stíšime na 150 stupňov. Striedame dolný a horný ohrev v trúbe, aby sa nám dopieklo vnútro – aspoň 30 min.

A už to chutne rozvoniava

Pečivo necháme trochu vychladnúť, aj keď teplé chutí fantasticky.  Natrieme tým, čo má kto rád. Čerstvé, teplé, chrumkavé, sa dá jesť aj samé.  Recept si  určite zamilujete!

Mojim chlapcom veľmi chutilo. Tak mi potom dajte vedieť, ako sa kaizerky podarili vám. Držím palce a dobrú chuť  želám 🙂

 

 

Zdieľajte

Poradne

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe