Osviežujúca španielska studená polievka z horúcej Andalúzie.
Ingrediencie
Použité suroviny na 4 porcie (1 liter):
- 500 g zrelých sladkých paradajok (buď mäsité, ale najlepšie cherry)
- 1 malá šalátová uhorka (100 g)
- 1/2 červenej kápie (50 g)
- 1 menšia šalotka (25 g)
- 1 strúčik cesnaku
- 1,5 lyžice bieleho vínneho octu (15 ml)
- 3 lyžice extra virgin olivového oleja (25 ml)
- ½ lyžičky Černe korenie mleté
- ½ lyžičky soli (podľa chuti)
- hrsť lístkov čerstvej bazalky
- 200 ml studenej vody (alebo 200 g ľadu pri okamžitom podávaní)
- Na ozdobenie: Nadrobno nakrájané kúsky paradajok a plátok uhorky spolu s lístkom bazalky
- 1 ks bieleho toustového chleba (nie je nutné)
Postup
- 1/4
Umyjeme zeleninu, olúpeme a rozštvrtíme cibuľu, olúpeme a nahrubo nakrájame uhorku, červenú kápiu rozpolíme a zbavíme jadier, olúpeme 2 strúčiky cesnaku, rozpolíme paradajky a všetko dáme do silného mixéra. - 2/4
Pridáme 15 ml bieleho vínneho octu, 25 ml extra virgin olivového oleja, ½ lyžičky mletého čierneho korenia, ½ lyžičky soli (podľa chuti), hrsť lístkov čerstvej bazalky, 1 ks bieleho toustového chleba (možno vynechať), 200 ml studenej vody (alebo 200 g ľadu pri okamžitom použití). - 3/4
Všetko rozmixujeme do hladka (cca 1 minútu na najvyšší výkon). Môžeme ešte precediť, ale nie je to nutné. - 4/4
Dáme na 30 minút do chladničky vychladiť (v prípade použitia ľadu môžeme podávať ihneď) a podávame na vychladenom tanieri, v hrnčeku alebo pohári ozdobené nadrobno nakrájanými kúskami paradajky, plátkom uhorky a lístkom bazalky.
Doba prípravy: 15 minút príprava, 30 minút chladenie /4 osoby.