Gaspacho

Osviežujúca španielska studená polievka z horúcej Andalúzie.

Ingrediencie

Použité suroviny na 4 porcie (1 liter):

  • 500 g zrelých sladkých paradajok (buď mäsité, ale najlepšie cherry)
  • 1 malá šalátová uhorka (100 g)
  • 1/2 červenej kápie (50 g)
  • 1 menšia šalotka (25 g)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1,5 lyžice bieleho vínneho octu (15 ml)
  • 3 lyžice extra virgin olivového oleja (25 ml)
  • ½ lyžičky Černe korenie mleté
  • ½ lyžičky soli (podľa chuti)
  • hrsť lístkov čerstvej bazalky
  • 200 ml studenej vody (alebo 200 g ľadu pri okamžitom podávaní)
  • Na ozdobenie: Nadrobno nakrájané kúsky paradajok a plátok uhorky spolu s lístkom bazalky
  • 1 ks bieleho toustového chleba (nie je nutné)

Postup

  • 1/4
    Umyjeme zeleninu, olúpeme a rozštvrtíme cibuľu, olúpeme a nahrubo nakrájame uhorku, červenú kápiu rozpolíme a zbavíme jadier, olúpeme 2 strúčiky cesnaku, rozpolíme paradajky a všetko dáme do silného mixéra.Gazpacho – recept krok 1
  • 2/4
    Pridáme 15 ml bieleho vínneho octu, 25 ml extra virgin olivového oleja, ½ lyžičky mletého čierneho korenia, ½ lyžičky soli (podľa chuti), hrsť lístkov čerstvej bazalky, 1 ks bieleho toustového chleba (možno vynechať), 200 ml studenej vody (alebo 200 g ľadu pri okamžitom použití).Gazpacho – recept krok 2
  • 3/4
    Všetko rozmixujeme do hladka (cca 1 minútu na najvyšší výkon). Môžeme ešte precediť, ale nie je to nutné.Gazpacho – recept krok 3
  • 4/4
    Dáme na 30 minút do chladničky vychladiť (v prípade použitia ľadu môžeme podávať ihneď) a podávame na vychladenom tanieri, v hrnčeku alebo pohári ozdobené nadrobno nakrájanými kúskami paradajky, plátkom uhorky a lístkom bazalky.Gazpacho – recept krok 4

Doba prípravy: 15 minút príprava, 30 minút chladenie /4 osoby.

Prajeme vám dobrú chuť🥄🍅

Zdieľajte
ProditeProditereklama

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe