Krehký srnčí chrbát v kabátiku zo slaniny

Krehký srnčí chrbát v kabátiku zo slaniny

Blíži sa obdobie sviatkov a radi by ste rodine pripravili niečo iné, čo ešte možno neochutnali? Srnčie mäsko so skvelou omáčkou bude určite správou voľbou.

Na 4 porcie si pripravte:

Omáčka

  • 1 pomaranč (šťava)
  • 210 g brusnicového kompótu
  • 4 PL ríbezľového želé
  • 0,125 l červeného vína
  • 6 ks kockového cukru
  • 1 citrón (šťava)
  • 2 - 3 PL hladkej múky

Žemľová knedľa

  • 500 g na kocky nakrájaných žemlí
  • 4 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 1 štipka soli
  • 1 štipka grilovacieho korenia
  • nasekaná petržlenová vňať (podľa chuti)

Zmes korenia

  • 1 PL morskej soli
  • 1 PL čierneho korenia
  • 2 PL sladkej papriky
  • 1 ČL rozmarínu
  • 2 bobkové listy (najemno nasekané)
  • 1 ČL tymianu

Mäso

  • 1 srnčí chrbát (srnčia sviečková)
  • asi 250 g slaniny

Postup

  1. Zmes korenia pripravíte dôkladným zmiešaním morskej soli, čierneho korenia, sladkaj papriky, rozmarínu a tymianu a najemno nasekaných bobkových listov.
  2. V prípade potreby zo srnčieho chrbta odstráňte blany a pokryte ho zmesou zo suchého korenia.
  3. Pripravte si „sieť“ z plátkov slaniny a v korení obalený srnčí chrbát do nej zabaľte.
  4. Položte srnčí chrbát do otvorenej formy na mriežkový rošt a podlejte jedným litrom hovädzieho vývaru. Potom formu so srnčím chrbtom umiestnite do trúby na stredný rošt a pečte asi dve hodiny na 120 stupňov Celzia.
  5. Pripravte cesto na žemľové knedle. Zmiešajte v mise vajcia, mlieko, soľ, petržlenovú vňať a grilovacie korenie a dôkladne ich premiešajte. Potom vytvorte valčeky a zabaľte ich do potravinovej fólie. Knedle varte v horúcej vode.
  6. Omáčku Cumberland pripravíte tak, že zmiešate vyššie uvedené suroviny a zmes zahrejete.
  7. Akonáhle srnčí chrbát dosiahne vnútornú teplotu od 60 do 65 stupňov Celzia, vyberte ho z trúby a ostrým nožom nakrájajte na plátky. Servírujte spolu s knedľami, omáčkou Cumberland a broskyňou plnenou brusnicami.

Dobrú chuť a krásne sviatočné dni!

Zdieľajte

Poradne

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe