Marocká polievka Harira

Zahriať vás v chladných dňoch dokáže táto ľahko pikantná marocká polievka Harira. Chutila aj tým, ktorí obvykle podobnú kuchyňu nevyhľadávajú.

Na 4 porcie si pripravte:

  • 400 g predného hovädzieho (alebo jahňacieho) mäsa
  • 2 stredné cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 stonka zeleru
  • 1 menšia červená kápia
  • 4 lyžice oleja na smaženie
  • 250 g paradajok
  • 250 – 300 g nakladaného cíceru
  • 1,5 litru vývaru (hovädzí, zeleninový)
  • 1 vrchovatá lyžička zmesi korenia Harísa (kúpite na www.koreni.cz)
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžička cukru
  • ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
  • hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • hrsť čerstvého nasekaného koriandru
  • 2 hrste domácich rezancov (v Maroku bežne lámali špagety)

V 5  litrovom hrnci rozpálime 4 lyžice oleja a na ňom necháme zosklovatieť nadrobno nakrájané 2 stredné cibule.

Marocká polévka Harira - recept krok 1

Kým bude cibuľa opražená, nakrájame na 0,5 cm kolieska očistené 2 mrkvy a na 0,5 cm kocky 1 stonku zeleru, ktoré pridáme k cibuli a restujeme, kým pustí mrkva farbu (cca 10 minút).

Marocká polévka Harira - recept krok 2

Hovädzie mäso nakrájame na 1 cm kocky. Popučíme 3 strúčiky cesnaku, červenú kápiu a paradajky nasekáme nadrobno. Všetko nasypeme do hrnca spolu s 1 lyžičkou soli a restujeme, kým sa začne mäso prichytávať.

Marocká polévka Harira - recept krok 3

Prisypeme suché korenie (1 vrchovatú lyžičku zmesi „Harísa“, ½ lyžičky mletej škorice, ½ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia, 1 lyžičku kurkumy a 2 bobkové listy). Počas 1 minúty za stáleho miešania necháme rozvoňať.

Marocká polévka Harira - recept krok 4

Zalejeme 1,5 l vývaru a premiešame.

Marocká polévka Harira - recept krok 5

Zvoľna varíme, kým je mäso hotové (cca 1-1,5 hod.)

Marocká polévka Harira - recept krok 6

Pridáme 250 – 300 g nakladaného cíceru, hrsť nasekaného čerstvého koriandru, hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, 2 hrste domácich rezancov, dosolíme podľa chuti a ešte cca 10 minút provaríme.

Marocká polévka Harira - recept krok 7

Podávame ozdobené čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou spolu s pečivom (ideálny je marocký chlieb Khobz).

Marocká polévka Harira - recept krok 8

Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!

Zdieľajte

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe