Moravské rebarborové koláčiky s mrveničkou

Dnes vám predstavujeme recept na trochu netradičné, ale aj napriek tomu vynikajúce rebarborové koláčiky.

Ingrediencie

Použité suroviny na cca 50 koláčov:

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 3 lyžičky (10 g) pravého vanilkového cukru
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 100 g mäkkého masla
  • 1 kocka droždia (42 g)
  • 2 lyžičky (5 g) citrónovej kôry mletej
  • ½ lyžičky (5 g) soli

Na náplň:

Na ozdobu:

  • 1 vajce
  • 1 lyžica rumu

Na mrveničku:

 

Postup

  • 1/9
    V mise zmiešame 500 g polohrubej múky, 80 g práškového cukru, 2 lyžičky vanilkového cukru, 2 lyžičky citrónovej kôry mletej a ½ lyžičky soli.Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 1
  • 2/9
    Uprostred urobíme priehlbinku, do ktorej rozdrobíme 1 kocku droždia a naň nalejeme 100 ml vlažného mlieka a necháme vzísť kvások (cca 15 minút, na povrchu sa vytvoria hnedé bubliny).Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 2
  • 3/9
    Medzitým si pripravíme náplň. Olúpeme rebarboru, potrebujeme 400 g čistých stoniek, ktoré nakrájame na 0,5 cm kocky.Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 3
  • 4/9
    300 g cukru, 2 lyžičky mletého zázvoru a 2 lyžičky mletej škorice premiešame s rebarborou, dáme na vyššiu panvicu a na strednom stupni, za občasného premiešania, varíme cca 30 minút, aby sa zredukovala tekutina. Potom odstavíme a necháme celkom vychladnúť.Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 4
  • 5/9
    Ku kvásku pridáme 2 žĺtky, 100 ml smotany, 125 g mäkkého masla a všetko dôkladne premiešame, až sa vytvorí krásne hladké a vláčne cesto, ktoré necháme cca 2 hodiny pod utierkou v teple kysnúť.Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 5
  • 6/9
    Pripravíme si tiež mrveničku zmiešaním 100 g cukru, 125 g polohrubej múky a ½ lyžičky vanilkového cukru, pridáme 75 g mäkkého masla a prstami dokonale premiešame, až sa vytvoria drobné žmolky.Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 6
  • 7/9
    1 vajce rozšľaháme v miske s 1 lyžicou rumu.Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 7
  • 8/9
    Z vykysnutého cesta lyžicou vykrajujeme kúsky a tvoríme guličky (cca 3 cm), ktoré prstami “vyváľame“ do placky (cca 7 cm).Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 8
  • 9/9
    Do stredu dáme 1 lyžičku vychladnutej náplne, cesto zviažeme do „uzlíka“ a hladkou stranou namočíme do rozšľahaného vajca a potom do mrveničky. Nakoniec koláč dáme na plech s papierom na pečenie mrveničkou smerom hore (1 plech – 25 koláčov) a pečieme cca 25 minút pri 190 °C.Moravské rebarborové koláčky s drobenkou – recept krok 9

Doba prípravy: 60 min. príprava, 2 hod. kysnutie, 2 x 25 min. pečenie (50 koláčikov/ 2 plechy)

Prajeme vám spoločne s www.koreni.cz dobrú chuť 🙂👍

Zdieľajte
MultimumMultimumreklama

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe