Hokkaido ako príloha a vitamínová bomba

Tekvica hokkaido – poznáte zdravotné výhody tekvice? Ich obdobie je tu a ich využitie je rôzne. Okrem polievok a koláčov ich môžete jednoducho využiť aj ako prílohu k mäsu, syru Halloumi alebo k zeleninovým plackám.

Tekvice hokkaido

… sú okrem chuti veľmi cenené aj kvôli ich zdraviu prospešným výhodám. Oranžové tekvice obsahujú potrebný betakarotén, luteín, draslík, železo, horčík, vápnik, fosfor. Hokkaido je vhodná pre diabetikov, znižuje krvný tlak, a keďže obsahuje veľké množstvo vlákniny, je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením. Vhodná je aj pri rôznych spôsoboch stravovania ako Paleo, Gaps či iných protizápalových diétach.

Ingrediencie:

  • 1 ks tekvice hokkaido
  • olivový olej na pokvapkanie tekvice
  • soľ a čierne korenie, prípadne chilli
  • 4 ks vetvičiek rozmarínu či iné bylinky podľa vašej chti

Postup – pečená hokkaido:

Rúru si rozohrejeme na 180 °C. Tekvicu umyjeme, nakrájame na mesiačiky. Nie je nutné ju olúpať. Vrchná časť tekvice počas pečenia či varenia zmäkne. Uložíme ju na plech pokrytý papierom na pečenie. Mesiačiky osolíme, posypeme čerstvo namletým čiernym korením a položíme na ne vetvičky rozmarínu. Ak má niekto rád pikantnejšie, môže ich posypať sušeným chilli. Na záver pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme na 180 °C zhruba 30 minút.

Takto upečenú tekvicu môžeme využiť ako prílohu k mäsu, grilovanému syru Halloumi či k zeleninovým plackám alebo jednoducho ako hlavné jedlo spolu so šalátom a so smotanovo-cesnakovým dipom, alebo ju môžete skonzumovať úplne samotnú. Môžete ju naplniť mäsom a zapiecť alebo ju dokonca môžete upiecť na sladko ako výborný a chutný koláč či z nej vyrobiť sirup.

Využitie je veľmi široké. Viac receptov nájdete aj na našom webe.

Pečená tekvica Hokkaido s mäsom a zeleninou

Prajeme vám dobrú chuť!

Zdieľajte

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe