V rámci našej redakcie Happy Baby rady skúšame nové recepty. Všetky sme mamičky detí v rôznom veku a v nikdy nekončiacom kolotoči sa snažíme nezabúdať ani na seba. Preto sme pre vás pripravili seriál článkov, kde vám chceme predstaviť naše najobľúbenejšie recepty zo zdravších surovín. Dnes začneme dezertom od Lucie, ktorý možete pripraviť na slávnostné príležitosti alebo ako chutnú svačinku pre staršie deti. Vychutnajte si náš recept. Pena z bielej čokolády s malinami v LOW CARB verzii je lahodná a vy si užite mlsanie bez výčitiek.
Pena z bielej čokolády s malinami
Na penu z bielej čokolády budete potrebovať:
- 150 ml smotany na šľahanie
- 250 g polotučného tvarohu
- 50 g bielej čokolády
Na ozdobu:
- ovocie - v našom prípade sme použili lyofilizované maliny
Postup
- Vo vodnom kúpeli - prípadne v mikrovlnnej trúbe sa lyžičkou šľahačky rozohrejeme bielu čokoládu. Zahrievame iba do rozpustenia. Nevaríme.
- Medzitým si pripravíme dobre vychladenú smotanu na šľahanie s polotučným tvarohom. Spoločne pridáme do nádoby s vyššími okrajmi vhodnej na šľahanie. Ponorným mixérom alebo šľahačom približne 3 minúty šľaháme do peny. Priebežne prilievame rozpustenú bielu čokoládu. Nemusíte sa báť výslednej redšej konzistencie. Ak máte radi sladké, môžete prisladiť vami preferovaným sladidlom.
- Takto pripravenú penu prelejeme do pohárikov a ozdobíme ovocím. V našom prípade sme použili lyofilizované maliny, ktoré dodávajú zaujímavý kontrast k sladkej pene. Navyše lyofilizované ovocie oproti čerstvému nepúšta šťavu, a tak je možné penu pripraviť a ozdobiť aj deň vopred pred plánovanou oslavou.
Pretože sa snažíme v našom čisto ženskom tímu trochu stravu odľahčovať, tak sme použili všetky suroviny, ktoré spĺňajú zásady LOW CARB stravovania. A ak nepreferujete tento spôsob stravovania, určite vám táto alternatíva zachutí.
V čom sa líši LOW CARB biela čokoláda od klasickej?
Podľa zásad LOW CARB stravovania nie je vhodný žiadny klasický repový alebo trstinový cukor, ktorý je, bohužiaľ, často zložkou najviac obsiahnutou v bielej čokoláde. Na odľahčenie sme teda pre tento recept vybrali bielu čokoládu, kde je klasický cukor nahradený maltitolom (alkoholovým cukrom). Maltitol má zhruba polovičné množstvo kalórií pri zachovaní podobnej sladkej chuti. Aj tu však platí, všetkého s mierou. V prípade požitia vysokého množstva, môže dôjsť k nafukovaniu alebo hnačkám.
Čo je lyofilizácia?
V poslednej dobe stále viac používaná metóda uchovania, nie len ovocia, je lyofilizácia, teda sušenie mrazom. Ovocie je najskôr prudko zmrazené a následne sušené pri nižšom tlaku, kde sa voda z ovocia mení na paru, a ovocie si tak zachováva svoju prirodzenú štruktúru, farbu, vôňu a predovšetkým nutričnú hodnotu, vrátane všetkých vitamínov a minerálov obsiahnutých v čerstvom ovocí. Takto sušené ovocie je ľahké, krehké a ako stvorené na improvizáciu v rámci dezertov. V tomto recepte sme ho využili, okrem vyššej dostupnosti, tiež preto, že umožňuje recept pripraviť s predstihom, vrátane zdobenia bez zmeny kvality. Konkrétne sme použili lyofilizované maliny od TOPNATUR. Pokiaľ použijete ovocie čerstvé, radšej zdobte až tesne pred podávaním.
Za našu redakciu Happy Baby vám prajeme dobrú chuť.
Aby ste si tento recept vychutnali ešte viac, pripravili sme pre vás kupón so zľavou 15 % na nákup surovín na Topnatur.cz. Využite kód „HAPPY15“. Platnosť kódu trvá do 31. 12. 2021 a platí na celý nákup.
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.