Krémová polievka z tekvice hokkaido a paradajok

Vynikajúca krémová polievka z tekvice hokkaido, ktorá sa na rozdiel od ostatných druhov tekvíc nemusí lúpať. Spolu s paradajkami vytvoríte skutočnú pochúťku.

Na 4 porcie si pripravte:

  • 1 tekvica hokkaido – asi 0,5 kg nakrájanej na kúsky 2×2 cm
  • 1 stredná, nadrobno nakrájaná cibuľa
  • 400 g zrelých, olúpaných a nasekaných paradajok
  • 1 mrkva
  • 1 kúsok stopkového zeleru
  • 4 listy čerstvej bazalky
  • 1 lyžica zmesi korenia Tekvicové korenie od Antonína
  • Čierne mleté korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • 4 polievkové lyžice olivového alebo slnečnicového oleja
  • 200 ml smotany na varenie
  • nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať

 

1/8
Vo väčšom hrnci rozpálime 4 lyžice kvalitného rastlinného oleja a opražíme dozlata strednú, nadrobno nakrájanú cibuľu.

Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 1

2/8
Zatiaľčo sa praží cibuľka, umyjeme tekvicu hokkaido, odkrojíme stopku a rozkrojíme na polovicu. Tekvicu nelúpeme! Odstránime semienka aj stredovú dužinu, odvážime cca 0,5 kg a rozkrájame ju na kúsky (asi 2x2cm). To isté urobíme s jednou mrkvou a s jednou stopkou zeleru (kúsky cca 1×1 cm).

Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 2

3/8
Keď je cibuľa hotová, pridáme do hrnca nakrájanú tekvicu, mrkvu a zeler a ľahko opražíme. Prisypeme 1 lyžicu zmesi „Tekvicové korenie – Pumpkin spice“ a necháme cca 1 minútu rozvoňať.

Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 3

4/8
Pridáme 400 g nahrubo nasekaných olúpaných paradajok, 4 lístky čerstvej bazalky (pokiaľ nemáte, je možné nahradiť 1 lyžičkou bazalky sušenej).

Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 4

5/8
Prilejeme 2 dcl vody a všetko za občasného miešania pomaly pod pokrievkou dusíme asi 30 minút, pokiaľ tekvica nezmäkne (pri ľahkom tlaku vareškou sa kúsky rozpadajú).

Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 5

6/8
Potom všetko v hrnci alebo mixéri dohladka rozmixujeme alebo prepasírujeme.

Tokáň - recept krok 6

7/8
Prilejeme 200 ml smotany a za stáleho miešania ešte asi 3 minúty povaríme. Na záver osolíme a okoreníme podľa chuti, premiešame a necháme prejsť varom.

Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 7

8/8
Tekvicový krém podávame samotný, posypaný nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou alebo s opečenými krutónmi.

Krémová polévka z dýně hokkaido a rajčat – recept krok 7

Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!

Zdieľajte

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe