Mrkvový krém s pažítkovými muffinmi

Svieži mrkvový krém s nadýchanými muffinmi, ktoré môžete pripraviť aj v bezlepkovom variante.

Ingrediencie

Použité suroviny na 2l polievky:

  • 500 g mladej mrkvy, nakrájanej na 1 cm kolieska
  • 250 ml smotany na varenie (12 %)
  • 1 l vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
  • 1 stredná cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 vrchovatá lyžička Papriky údenej sladkej
  • 50 g masla
  • ½ lyžičky čierneho korenia, čerstvo umletého
  • 40 g pažítky, nakrájanej na 0,5 cm kúsky

Použité suroviny na cca 40 muffinov:

  • 350 g hladkej múky (môžete nahradiť pohánkovou múkou pre bezlepkový variant)
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička Paprika sladká maďarská
  • 2 vajcia
  • 250 ml cmaru
  • 175 ml mlieka
  • 50 g nastrúhaného syru čedar
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • 125 ml oleja
  • 60 g pažítky nakrájanej na 0,5 cm kúsky
  • 40 papierových muffinových formičiek alebo forma silikonová

1/7

Najprv pripravíme muffiny. V mise na hnetenie zmiešame 350 g hladkej alebo pohánkovej múky, 2 lyžičky soli, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1 lyžičku sladkej maďarskej papriky, 50 g nastrúhaného čedaru, 50 g nastrúhaného parmezánu. Oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 1

  • 2/7
    Postupne za stáleho miešania pridáme zvyšok surovín (250 ml cmaru, 175 ml mlieka, 125 ml oleja, 2 žĺtky, 60 g pažítky, nakrájanej na 0,5 cm kúsky) a všetko dobre premiešame. Nakoniec opatrne vmiešame sneh.Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 2
  • 3/7
    Cesto nalejeme do muffinových formičiek (každá do 2/3 objemu) a pečieme pri 200 °C cca 15-20 minút.Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 3
  • 4/7
    Zatiaľ čo sa muffiny pečú, pripravíme si mrkvový krém. V trojlitrovom hrnci rozohrejeme maslo a v ňom necháme zosklovatieť nakrájanú cibuľku (cca 5 min.), pridáme na 1 cm nakrájané kolieska mladej mrkvy a 5 min. restujeme.Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 4
  • 5/7
    Zaprášime vrchovatou lyžičkou údenej papriky a ½ lyžičky mletého čierneho korenia, premiešame, prilejeme vývar a varíme do zmäknutia mrkvy (cca 15 minút).Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 5
  • 6/7
    Tyčovým mixérom všetko rozmixujeme do hladkého krému, prilejeme 250 ml smotany a za stáleho miešania necháme prejsť varom.Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 6
  • 7/7
    Dosolíme či dokoreníme podľa chuti a na tanieri ozdobíme na 0,5 cm kúsky nakrájanou čerstvou pažítkou. Podávame k ešte teplým pažítkovým muffinom.Mrkvový krém s pažitkovými muffiny - recept krok 7

 

Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!

 

Zdieľajte
ProditeProditereklama

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe