Polenta s broskyňovým alebo marhuľovým kompótom

Teplé raňajky sú základom pre dobré detské trávenie. Opäť tu máme recept na posilnenie sleziny a žalúdka. Ráno približne od 7:00 hodiny žalúdok pracuje na plné obrátky a v túto dobu je najaktívnejší. Polentová kaša je veľmi lahodná a pochutia si aj dospelí.

Ingrediencie:

  • polenta – 1/2 hrnčeka
  • voda
  • broskyňový alebo marhuľový kompót (najlepšie domáci)
  • javorový sirup alebo med na dochutenie

Postup:

Do hrnca dáme polentu (asi 1 hrnček alebo len ½). Polenta po pridaní vody výrazne zväčší objem. Vodu pridávame za stáleho miešania (pridať môžeme aj nálev z broskýň). Vodu pridávame podľa toho, akú konzistenciu si prajeme a krátko povaríme. Polenta by mala získať kašovitú konzistenciu, ak sa vám zdá príliš hustá prilejeme vodu. Na tanieri ochutíme broskyňami alebo marhuľami. Osladíme nálevom z kompótu alebo medom.

TIP: Väčšinou v obchodoch zoženiete instantnú polentu, aj keď je v návode uvedené povariť 1 – 3 minúty, vo väčšine prípadov nemusí byť polenta ešte celkom uvarená a dokáže vsiaknuť oveľa viac vody. Preto sa vám môže stať že nedostatočne uvarená a nie celkom doplnená vodou vám začne na tanieri tuhnúť. Taký ideálny pomer pre instantnú polentu je cca 100g polenty na 1l vody, doba varenia cca do 10 min. Neinstantná polenta sa varí oveľa dlhšie.

Prajem dobrú chuť!

 

Zdenka Havettová
Ide o Tvoje zdravie
FB: Zdenka Havettová – Ide o Tvoje zdravie
www.ideotvojezdravie.sk

Zdieľajte

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe