O chvíľu zaklopú na dvere Vianoce a je najvyšší čas pripraviť si obľúbené linecké koláčiky. Aspoň teda prvú predohru, pretože u nás väčšinou prvá várka hneď zmizne. Linecké koláčiky sú súčasťou takmer všetkých vianočných tabulí na Slovensku a pečenie deti milujú.
Linecké koláčiky
Ingrediencie na linecké koláčiky
- 210 g hladkej pšeničnej múky
- 70 g práškového cukru, môže byť trstinový
- 2 žĺtky
- 140 g mäkkého masla masla alebo ghí
- šťava z citróna, zhruba jedna lyžička
- vanilkový cukor so skutočnou vanilkou
- ríbezľová marmeláda
Postup
- Všetky ingrediencie spracujeme spolu v mise. Spracované cesto uložíme na jeden či dva dni do chladničky. Keď ho vyberieme, rozdelíme ho na polovicu. Na plech si uložíme fóliu na pečenie, alebo papier na pečenie. Vyvaľkáme cesto na hrúbku asi 5 mm. Vykrajujeme plné tvary a tvary s dierkami v rovnakom počte. Pečieme zhruba 7 minút vo vyhriatej trúbe na 170 °C.
- Koláčiky nepečieme dlho, aby neboli tmavé, mali by byť pekné a svetlé. Keď zružovejú okraje koláčikov, okamžite vyberáme z trúby. Koláčiky s otvormi posypeme cez sitko práškovým cukrom.
- Po vychladnutí plníme ríbezľovým džemom. Natrieme ním plnú časť koláčikov, na ktorú položíme pocukrovanú časť s otvorom.
Každé dieťa miluje vykrajovať koláčiky. Stačí vybrať niekoľko rôznych druhov a zábava môže začať!
Nemáte ríbezľovú marmeládu?
Patlať marmeládu môžete tiež spolu s deťmi. Ak nemáte ríbezľovú, kľudne môžete použiť víšňovú, černicovú či marhuľovú. Všetky výtvory detí pekne uchovajte v krabici na vianočné pečivo. Na Vianoce nemôžu chýbať ani medvedie labky alebo perníková chalúpka.
Máte nejaký špeciálny recept na linecké koláčiky, napríklad v zdravšom variante? Podeľte sa o vaše tipy s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.