Medzi obľúbené koláčiky, ktoré ozdobia nejednu vianočnú tabuľu, patria bezpochyby kakaové medvedie labky. Kto si na ne z čias detstva nespomína? Ako ste ich pripravovali vy?
Medvedie labky
Suroviny na 4-6 porcií:
- 500 g hladkej múky
- 250 g cukru kryštáľ
- cukor práškový na obalenie
- 250 g tuku (Hera, maslo)
- 120 g mletých vlašských orechov
- 70 g kakaa
- klinček mletý
- 2 vajíčka
- škorica mletá
- nové korenie mleté
Postup
- Zmäknutý tuk (maslo, Hera) utrieme spolu s 250 g cukru kryštáľ a 2 vajíčkami. Pridáme mleté vlašské orechy, kakao, hladkú múku a pre chuť pol lyžičky mletej škorice, pol lyžičky mletého nového korenia a pol lyžičky mletého klinčeka.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať v chlade (minimálne 24 hodín). Formičky na medvedie labky vytrieme tukom a plníme cestom cca do jednej polovice.
- Naplníme formičky a dáme na plech. Pečieme v trúbe predohriatej na 160°C. Pri pečení cesto pekne vyskočí a vyplní formičky. Doba pečenia je zhruba 5 až 10 minút.
- Upečené medvedie labky hneď! po vybratí z trúby vyklepneme z formičiek. Ešte horúce ich obaľujeme v práškovom cukre. Doba prípravy trvá 60 minút aj s pečením.
Tento tradičný recept, ktorý bol súčasťou Vianoc takmer v každej rodine, patrí medzi recepty, ktoré by ste nemali vynechať ani vy. Okrem medvedích labiek sa môžete na našom webe inšpirovať aj inými receptami, ktoré patria medzi tie, ktoré by nemali chýbať o pár dní na vašom stole.
Môžete vybrať:
Inšpirácie na ďalšie aktivity spojené s Vianocami nájdete tiež v našej sekcii Vianoce.
Registrujte sa a prihláste na odber ďalších zaujímavých informácií, bezplatných testovaní, súťaží a článkov, týkajúcich sa obdobia materstva, ktoré práve prežívate.
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.