Opekance s makom, alebo aj „bobaľky“ patria medzi tradičné vianočné jedlo, ktoré sa servíruje počas Vianoc na Slovensku. Patria aj na váš štedrovečerný stôl?
Opekance s makom – bobaľky
Cesto
- 500 g polohrubá múka
- 1 vajce
- 1 kocka droždia
- 2 PL kryštáloveho cukru
- soľ
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 400 g maku
- 500 ml horúcej vody
- med alebo cukor podľa chuti
Postup
- Spravíme si kvások z vlažného mlieka (nie horúce), 2 PL cukru, rozdrobeného droždia. Do preosiatej múky rozbijeme vajíčko, 1/2 KL soli, tuk a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste cca 45-60 min.
- Keď cesto vykysne, vyvaľkáme z neho valčeky asi 1 cm hrubé a vykrajujeme "bobaľky", ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Medzi bobaľkami nechajte medzery. Pečieme pri teplote 250 °C do ružova.
- Medzitým si ohrejeme vodu, aby bola horúca, pridáme pomletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom. Bobaľky zalejeme a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli.
Mnohí z nás dodržiavajú staré vianočné tradície. Ak na vašom stole nemáte tradičné bobaľky, určite ich tento rok vyskúšajte. Mak je zdravý a väčšina detí má mak v kolónke “obľúbené”. Takže smelo do toho!
Po usadnutí k štedrovečernému stolu vám prajeme dobrú chuť!
Inšpirácie na ďalšie aktivity spojené s Vianocami nájdete tiež v našej sekcii Vianoce.
Registrujte sa a prihláste na odber ďalších zaujímavých informácií, bezplatných testovaní, súťaží a článkov, týkajúcich sa obdobia materstva, ktoré práve prežívate.
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.