Babičkina štrúdľa

Babičkina štrúdľa

Vynikajúca štrúdľa podľa babičkinho receptu z vlastného lístkového cesta.

Ingrediencie

Na cesto, 4 záviny:

  • 2 žĺtky (1 do cesta, 1 na potrenie)
  • 250 g masla
  • 500 g hladkej múky
  • 1 lyžička soli
  • 100 ml vody
  • 1 lyžica octu

Na náplň, 2 záviny:

  • 1 kg nastrúhaných jabĺk (8-10 ks)
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 100 g zlatých hrozienok
  • 100 g nasekaných orechov alebo plátkových mandlí
  • strúhanka na zahustenie

1/7

Najlepšie deň vopred (v núdzi stačí aj 1 hod.) si pripravíme cesto. Maslo nahrubo nastrúhame, premiešame s 200 g múky a dáme na 15 minút do chladu.

Babičkina štrúdľa

  • 2/7
    Zmiešame jeden žĺtok, 300 g hladkej múky, lyžičku soli, lyžicu octu, 100 ml vody, dokonale na doske vypracujeme a rozváľame na 5 mm. Maslovú časť cesta rovnomerne rozprestrieme na rozváľanú časť cesta.Babičkina štrúdľa
  • 3/7
    Následne preskladáme ako šatku. Preskladané cesto rozváľame a znovu zložíme. Opakujeme celkom 3x, vždy s 15 minútovým oddýchnutím v chlade. Toto množstvo vystačí na 4 záviny (podľa veľkosti).Babičkina štrúdľa
  • 4/7
    Jablká nahrubo nastrúhame (bez jadrovníkov) do väčšej misy, pridáme mletú škoricu, hrozienka a cukor a všetko premiešame (pokiaľ sú jablká šťavnatejšie, zahustíme lyžicou strúhanky – v mise nesmie stáť šťava).Babičkina štrúdľa
  • 5/7
    Oddýchnuté cesto rozdelíme na dva diely. Jeden odložíme zabalený vo fólii do chladničky na neskôr (týždeň vydrží) a jeden rozdelíme opäť na dva diely. Z každého postupne vyváľame obdĺžnik hrubý 3 mm a potrieme polovicou náplne, ktorú posypeme štvrtinou mandlí alebo orechov.Babičkina štrúdľa
  • 6/7
    Všetko zavinieme do cesta a opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. To isté urobíme aj s druhou časťou cesta. Potom obidve štrúdle potrieme žĺtkom a posypeme zvyškom orechov či mandlí.Babičkina štrúdľa
  • 7/7
    Pečieme v trúbe predohriatej na 200 stupňov približne 30 minút, kým je povrch štrúdle krásne zlatý.Babičkina štrúdľa

 

Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!

Publikováno: 31. 7. 2019

Zdieľajte
Načítám

Prihlásenie

Na tejto webstránke používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejší zážitok pri najbližších návštevách a to tak, že si zapamätáme, čo vás zaujíma. Kliknutím na „súhlasím s použitím všetkých cookies“ vyjadrujete súhlas s použitím všetkých súborov cookies. Pomocou nastavenia môžete poskytnúť aj kontrolovaný súhlas, alebo zakázať použitie cookies, okrem nevyhnutných.

povoliť všetky cookies Nastaviť cookies

Nižšie nájdete kategórie cookies, používané na našich webstránkach. Môžete ich povoliť, alebo zakázať. Funkčné cookies nie je možné zakázať, pretože sú nutné pre bezproblémový chod webu. Vaše nastavenie cookies môžete v budúcnosti zmeniť pomocou odkazu v pätičke webstránky.

Zatvoriť

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe

Milá , vo vašom profile nemáte zaškrtnutý súhlas a tak sa nemôžete zúčastnit žiadnych našich testovaní a súťaží. Zmeniť to môžete TU.