Vynikajúca štrúdľa podľa babičkinho receptu z vlastného lístkového cesta.
Ingrediencie
Na cesto, 4 záviny:
- 2 žĺtky (1 do cesta, 1 na potrenie)
- 250 g masla
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 100 ml vody
- 1 lyžica octu
Na náplň, 2 záviny:
- 1 kg nastrúhaných jabĺk (8-10 ks)
- 1 lyžica mletej škorice
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 100 g zlatých hrozienok
- 100 g nasekaných orechov alebo plátkových mandlí
- strúhanka na zahustenie
1/7
Najlepšie deň vopred (v núdzi stačí aj 1 hod.) si pripravíme cesto. Maslo nahrubo nastrúhame, premiešame s 200 g múky a dáme na 15 minút do chladu.
- 2/7
Zmiešame jeden žĺtok, 300 g hladkej múky, lyžičku soli, lyžicu octu, 100 ml vody, dokonale na doske vypracujeme a rozváľame na 5 mm. Maslovú časť cesta rovnomerne rozprestrieme na rozváľanú časť cesta.
- 3/7
Následne preskladáme ako šatku. Preskladané cesto rozváľame a znovu zložíme. Opakujeme celkom 3x, vždy s 15 minútovým oddýchnutím v chlade. Toto množstvo vystačí na 4 záviny (podľa veľkosti). - 4/7
Jablká nahrubo nastrúhame (bez jadrovníkov) do väčšej misy, pridáme mletú škoricu, hrozienka a cukor a všetko premiešame (pokiaľ sú jablká šťavnatejšie, zahustíme lyžicou strúhanky – v mise nesmie stáť šťava). - 5/7
Oddýchnuté cesto rozdelíme na dva diely. Jeden odložíme zabalený vo fólii do chladničky na neskôr (týždeň vydrží) a jeden rozdelíme opäť na dva diely. Z každého postupne vyváľame obdĺžnik hrubý 3 mm a potrieme polovicou náplne, ktorú posypeme štvrtinou mandlí alebo orechov. - 6/7
Všetko zavinieme do cesta a opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. To isté urobíme aj s druhou časťou cesta. Potom obidve štrúdle potrieme žĺtkom a posypeme zvyškom orechov či mandlí. - 7/7
Pečieme v trúbe predohriatej na 200 stupňov približne 30 minút, kým je povrch štrúdle krásne zlatý.
Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!
Publikováno: 31. 7. 2019