Cícerová nátierka – Hummus – ktorá je veľmi populárna na východe zachutí aj vám.
Ingrediencie
Použité suroviny na 4 porcie:
- 250 g cíceru
- 2 lyžice pasty „tahína“ (alebo tiež “tahini”, sézamová pasta, kúpite v supermarketoch)
- 3 lyžičky zmesi korenia „Arabská“ od Antonína
- šťava z jedného citróna
- 1 vrchovatá lyžica sézamových semienok
- 2 popučené strúčiky cesnaku
- soľ podľa chuti
- cca 3 lyžice olivového oleja (podľa chuti)
Na ozdobenie:
- sézamové semienka
- nadrobno nakrájaná kápia, petržlenová vňať alebo čerstvá pažítka
Príloha:
- arabský chlieb, pečivo, hrianka
1/8
250 g cíceru preperieme vo vode a necháme cez noc namočiť (cca 12 hodín). Cícer zväčší zhruba 2x svoj objem.
2/8
Vodu zlejeme, zalejeme 2 litrami čistej vody a cícer uvaríme do mäkka (cca 40 minút).
3/8
Na panvici nasucho opatrne opražíme do svetlo hneda 1 lyžicu sézamových semienok (cca 3-4 minúty, ľahko sa spália).
4/8
Uvarený cícer rozmixujeme do hladka s časťou vody, v ktorej sa varila. Množstvo vody určíme podľa toho, či chceme nátierku mazať (cca 1 dcl) alebo cícerovú kašu „Hummus“ (cca 2-4 dcl).
5/8
Pridáme 2 lyžice pasty „tahína“, 3 lyžičky zmesi „Arabská“, citrónovú šťavu z jedného citróna, 2 popučené strúčiky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, opražené sézamové semienka a podľa chuti soľ (nie je nutná).
6/8
Všetko opäť cca 1 minútu šľaháme na najvyššom výkone.
7/8
Nakoniec pridáme nadrobno nakrájaný kúsok kápie, petržlenovú vňať alebo pažítku a premiešame.
8/8
Podávame ako kašu pokvapkanú olivovým olejom alebo ako nátierku na arabskom chlebe, pečive či hriankach.
Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!
Publikováno: 5. 7. 2019