K letu neodmysliteľne patria čučoriedky. Deti ich rady zbierajú a dajú sa kúpiť aj pri ceste, kde to máte s polovičnou prácou. Prinášame vám tip na jemný koláč s čučoriedkami.
Koláč s čučoriedkami
Na koláč:
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 250 g hladkej múky
- 225 g krupicového cukru
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 225 g zmäknutého masla
- 4 vajcia
- 60 ml kyslej smotany
- 1 hrnček čučoriedok
- hrubá múka na vysypanie formy
Na polevu:
- 200 g mascarpone
- 60 g zmäknutého masla
- 4 lyžice múčkového cukru
- 2 lyžičky citrónovej štavy
- nastrúhaná kôra z 1 citrónu
Postup
- Trúbu predohrejte na 160 stupňov.
- Múku zmiešajte s práškom do pečiva, cukrom a citrónovou kôrou. Maslo vyšľahajte s cukrom, zapracujte vajcia, smotanu a potom hmotu vmiešajte aj s čučoriedkami do múky.
- Formu vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Vlejte cesto a uhlaďte. Pečte dozlata, cca 50 minút. Ak sa koláč pripaľuje, môžete ho prikryť alobalom.
- Pripravte si polevu. Mascarpone ušľahajte s maslom a cukrom. Vmiešajte citrónovú štavu s kôrou a odložte do chladničky.
- Po vychladnutí koláč bohate potrite polevou, posypte citrónovou kôrou a nechajte ešte zatuhnúť v chladničke.
Koláč s ovocím
Do koláča môžete použiť aj iné sezónne ovocie. Skúste pridať aj pokrájané jahody alebo marhule – koláč potom bude ešte vláčnejší. S ríbezľami naopak kyslejší a sviežejší.
Pozrite sa aj na ďalšie naše recepty na odkaze TU.
Ak máte nejaký obľúbený recept na jednoduchý ovocný koláč, podeľte sa s ostatnými mamičkami. Pripojte sa do našej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.
Ak vás zaujímajú aj iné otázky týkajúce sa materstva, pôrodu, zdravia, sledujte aj náš facebookový profil Happy Baby SK.
Publikováno: 22. 7. 2021