Kolegyňka Petra má nos na špeciálne recepty, jedlo je jej vášňou, a tak nám poskytla obľúbený recept na rizoto s pečenou paprikou.
Rizoto s pečenou paprikou a mozzarellou
Ingerdiencie na rizoto
- 500 g ryže vhodnej na risotto (Arborio, Carnaroli)
- 2 mozzarelly
- 5 krásnych červených paprík
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 veľká biela cibuľa
- 2 dcl bieleho vína
- liter zeleninového vývaru
- 70 g masla, z toho 35 g na zjemnenie na záver
- panenský olivový olej
- hrsť pražených kešu orieškov, ideálne solených
- čierne korenie a soľ
- hrsť hrubšie nastrúhaného parmezánu (môže a nemusí byť)
- mikrobylinky na ozbodu - rôzne druhy
Postup
- Zapnite trúbu a ohrejte ju na 180 stupňov. Umyté papriky uložte do zapekacej misy a pečte ich dovtedy, kým čiastočne zčernajú. Trvá to zhruba 20 minút.
- Papriky po upečení vložte do novej chladnej misky, ktorú následne vložíte do igelitového sáčku. Môžete misku prekryť aj potravinovou fóliou. Papriky necháte zapariť a vyberiete ich, až keď vychladnú. Stiahnite z nich šupky a zbavte semienok. Následne ich môžete nakrájať na malé kúsky alebo pomixovať s trochou olivového oleja.
- Očistite cibuľu aj cesnak. V panvičke ich nadrobno nakrájané poduste na troche masla s olivovým olejom, až kým cibuľka nezosklovatie. Pridajte ryžu, ktorú tiež orestujete. K ryži prilejte víno a nechajte ho odpariť. Až potom zalejte vývarom, a to tak, aby bola ryža ponorená. Postupne prilievajte vývar podľa toho, kedy sa vyparí.
- Ryžu osoľte, pridajte čierne korenie a varte, kým nie je hotová. Ak sa vám zdá ryža dostatočne uvarená, pridajte maslo na zjemnenie spolu s paprikami či paprikovým pyré.
- Pridajte aj parmazán a nasucho opražené oriešky, nasekané na drobné kúsky. Na záver na rizoto položte mozzarellu, ozdobte mikrobylinkami a ak máte doma zelené pesto, môžete doladiť pestom.
Rizoto je obľúbeným jedlom takmer všetkých detí. Toto je trochu netradičné, predsa len mnohé deti s paprikou bojujú. Skrytú papriku v rizote s radosťou zjedia, a ak z nej urobíte paprikové pyré, niektoré deti ani nebudú klásť zvedavé otázky, čo sa v tom rizote skrýva.
Čo sú vlastne mikrobylinky?
Mikrobylinky (microgrrens) sú úplne mladučké rastlinky zeleniny. Zbierajú sa a konzumujú vo fáze, kedy vyrašili prvé listy. Veľkostne majú cca 2,5 až 15 cm v závislosti od zeleniny. Ich veľkým benefitom je vysoká koncentrácia živín, vitamínov a antioxidantov.
Vyberte si z mnohých ďalších receptov u nás na webe. Vyberať máte skutočne z čoho. Nájdete tam skvelé obedy, zdravé alebo tradičné koláče, a mnohé iné.
Ak máte nejaký zaujímavý recept na rizoto, podeľte sa s ním v našej uzatvorenej skupinke mamičiek na Facebooku.
Ak vás zaujímajú aj iné otázky týkajúce sa materstva, pôrodu, zdravia, sledujte aj náš fb profil Happy Baby SK.
Publikováno: 11. 2. 2022