Špenátový pie s ricottou

Špenátový pie s ricottou

Premýšľate ako prepašovať do jedálnička vašich detí špenát? Táto Antonínova variácia na výborný grécky špenátový koláč „Spanakopita“ poteší nie len zarytých milovníkov špenátu, ale aj tých, ktorí sa k nemu stavajú skepticky. Vyskúšajte špenátový pie!

Na 4 porcie si pripravte:

  • 500 g čerstvého listového špenátu (alebo aj listový mrazený)
  • 2 lyžice zmesi korenia Cesnakové korenie
  • 2 stredné cibule
  • 3 lyžice oleja
  • 100 g anglickej slaniny
  • hrsť mätových listov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 250 g ricotty (alebo feta)
  • 100 g nahrubo nastrúhaného parmezánu
  • 2 lyžice sezamových semienok
  • 3 vajcia
  • 500 g listového cesta
  • soľ podľa chuti

 

  • Na 3 polievkových lyžiciach oleja necháme zosklovatieť nadrobno nakrájané 2 cibule a 100 g anglickej slaniny.

Špenátový pie s ricottou

  • Ku koncu pridáme pretlačené 3 strúčiky cesnaku, lyžičku mletého muškátového orieška, 2 lyžice zmesi „Cesnakového korenia“, hrsť nasekaných lístkov mäty a všetko 1 minútu orestujeme. Potom necháme vychladnúť.Špenátový pie s ricottou
  • 500 g listového špenátu sparíme horúcou vodou, necháme odkvapkať na cedidle, prebytočnú vodu vytlačíme a nahrubo nakrájame.Špenátový pie s ricottou
  • Z 1 vajíčka oddelíme žĺtok, ktorý rozšľaháme s lyžicou mlieka, a dáme na stranu. Zvyšné 2 celé vajcia a 1 bielok rozšľaháme, osolíme 2 lyžičkami soli a spolu s ricottou, nahrubo nastrúhaným parmezánom a špenátom dokonale premiešame so zmesou na panvičke.Špenátový pie s ricottou
  • Listové cesto rozdelíme na štvrtiny a každú na pomúčenej doske vyváľame do kruhu s priemerom 33 cm.
    30 cm formu na koláč vyložíme papierom na pečenie, na ktorý položíme jeden kruh cesta, okraje ohneme hore podľa formy a nanesieme naň zmes z panvičky.Špenátový pie s ricottou
  • Okraje cesta potrieme žĺtkom s mliekom a celý koláč prekryjeme druhým kusom cesta, okraje obidvoch ciest ľahko pritlačíme k sebe, celý koláč potrieme žĺtkom a posypeme 2 lyžicami sezamu.Špenátový pie s ricottou
  • Pečieme v rúre rozpálenej na 180 °C 35 – 40 minút dozlata.Špenátový pie s ricottou
  • Podávame teplý, nakrájaný na osminky s listovým šalátom.Špenátový pie s ricottou

Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!

Publikováno: 13. 9. 2019

Zdieľajte
Načítám

Prihlásenie

Na tejto webstránke používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejší zážitok pri najbližších návštevách a to tak, že si zapamätáme, čo vás zaujíma. Kliknutím na „súhlasím s použitím všetkých cookies“ vyjadrujete súhlas s použitím všetkých súborov cookies. Pomocou nastavenia môžete poskytnúť aj kontrolovaný súhlas, alebo zakázať použitie cookies, okrem nevyhnutných.

povoliť všetky cookies Nastaviť cookies

Nižšie nájdete kategórie cookies, používané na našich webstránkach. Môžete ich povoliť, alebo zakázať. Funkčné cookies nie je možné zakázať, pretože sú nutné pre bezproblémový chod webu. Vaše nastavenie cookies môžete v budúcnosti zmeniť pomocou odkazu v pätičke webstránky.

Zatvoriť

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe

Milá , vo vašom profile nemáte zaškrtnutý súhlas a tak sa nemôžete zúčastnit žiadnych našich testovaní a súťaží. Zmeniť to môžete TU.