Premýšľate ako prepašovať do jedálnička vašich detí špenát? Táto Antonínova variácia na výborný grécky špenátový koláč „Spanakopita“ poteší nie len zarytých milovníkov špenátu, ale aj tých, ktorí sa k nemu stavajú skepticky. Vyskúšajte špenátový pie!
Na 4 porcie si pripravte:
- 500 g čerstvého listového špenátu (alebo aj listový mrazený)
- 2 lyžice zmesi korenia Cesnakové korenie
- 2 stredné cibule
- 3 lyžice oleja
- 100 g anglickej slaniny
- hrsť mätových listov
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 g ricotty (alebo feta)
- 100 g nahrubo nastrúhaného parmezánu
- 2 lyžice sezamových semienok
- 3 vajcia
- 500 g listového cesta
- soľ podľa chuti
- Na 3 polievkových lyžiciach oleja necháme zosklovatieť nadrobno nakrájané 2 cibule a 100 g anglickej slaniny.
- Ku koncu pridáme pretlačené 3 strúčiky cesnaku, lyžičku mletého muškátového orieška, 2 lyžice zmesi „Cesnakového korenia“, hrsť nasekaných lístkov mäty a všetko 1 minútu orestujeme. Potom necháme vychladnúť.
- 500 g listového špenátu sparíme horúcou vodou, necháme odkvapkať na cedidle, prebytočnú vodu vytlačíme a nahrubo nakrájame.
- Z 1 vajíčka oddelíme žĺtok, ktorý rozšľaháme s lyžicou mlieka, a dáme na stranu. Zvyšné 2 celé vajcia a 1 bielok rozšľaháme, osolíme 2 lyžičkami soli a spolu s ricottou, nahrubo nastrúhaným parmezánom a špenátom dokonale premiešame so zmesou na panvičke.
- Listové cesto rozdelíme na štvrtiny a každú na pomúčenej doske vyváľame do kruhu s priemerom 33 cm.
30 cm formu na koláč vyložíme papierom na pečenie, na ktorý položíme jeden kruh cesta, okraje ohneme hore podľa formy a nanesieme naň zmes z panvičky. - Okraje cesta potrieme žĺtkom s mliekom a celý koláč prekryjeme druhým kusom cesta, okraje obidvoch ciest ľahko pritlačíme k sebe, celý koláč potrieme žĺtkom a posypeme 2 lyžicami sezamu.
- Pečieme v rúre rozpálenej na 180 °C 35 – 40 minút dozlata.
- Podávame teplý, nakrájaný na osminky s listovým šalátom.
Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!
Publikováno: 13. 9. 2019