Tieto zemiakové placky boli obľúbené na slávnostiach a jarmokoch. Placky sa za čias našich babičiek piekli často priamo na platni pece. Podávať sa môžu buď na slano alebo aj v sladkom variante.
Zemiakové placky
Čo budete potrebovať?
- 1 kg zemiakov
- 20 ml polotučného mlieka
- 2 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 1 lyžice sušenej majoránky
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžička soli
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 g sadla
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 150 g kyslej smotany
Postup
- Zemiaky olúpte a najemno nastrúhajte.
- Vložte do misy a prebytočnú tekutinu zo zemiakov zlejte.
- V mlieku rozšľahajte vajcia a pridajte k zemiakom.
- Prisypte múku, majoránku, čierne korenie, soľ a pridajte prelisovaný cesnak. Poriadne premiešajte.
- Rozpálenú panvicu potrite sadlom a naberačkou tvarujte asi pol centimetra hrubé placky. Tie prudko opečte z obidvoch strán dozlata.
- Hotové zemiakové placky posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s kyslou smotanou.
Placky zo zemiakov na sladko
Po vychladnutí môžete natrieť aj povidlami zo sliviek či jabĺk. Pridať môžete aj tvaroh.

Zemiakové placky s jablkami
Existuje mnoho druhov rôznych typov placiek, či už zo zemiakov, múky, tvarohu, pohanky a podobne. Všetky patria medzi obľúbené jedlá detí.
Ak chcete, aby váš obľúbený recept bol súčasťou nášho webu, napíšte nám 🙂
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o Vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.
Publikováno: 13. 4. 2021