Paella z Valencie

Paella z Valencie

Originálny a výborný španielsky recept na Paellu. Paella je veľmi chutné, ľahké jedlo, ktoré poteší každého milovníka netradičného jedla.

Paella z Valencie

Ingrediencie na 6 porcií:

  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 750 kg kuraťa aj s kosťami
  • predná polovica králika (ideálne aj s hlavou a pečienkou)
  • 350 g bravčových rebier
  • polovica väčšej červenej papriky – kápie
  • 100 g zeleného hrášku (čerstvý alebo mrazený)
  • 100 g zelených fazuľových strukov (čerstvé alebo mrazené)
  • 4 stredné paradajky (olúpané)
  • 100 g suchej veľkej bielej fazule
  • 100 g artyčokov (čerstvé alebo v najvyššej núdzi mrazené)
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice korenia „Paella“
  • soľ podľa chuti
  • 1 dcl olivového oleja na praženie
  • polovica lyžičky šafránu (nemusí byť, ale paella je so šafránom chutnejšia)
  • panvica by mala byť čo najväčšia, aspoň 40 cm, môžete zohnať originál na Paellu

Celková doba prípravy Paelly je 30 minút, následne trvá varenie 2 hodiny.

Paella z Valencie

Postup:

  1. Šafrán v hmoždiari nadrťte s trochou cukru najemno (môžete použiť aj mletý). Potom ho dajte do 50 ml vlažnej vody vylúhovať.
  2. Nasekajte si mäso (kura, králika aj rebrá, spolu s kosťami) na menšie kúsky. Všetko osoľte podľa chuti. Na panvici v rozpálenom oleji prudko opečte do zlata. Stlmte teplotu, prisypte nakrájanú cibuľu a cesnak, a poduste.
  3. Nakrájajte zeleninu na kúsky cca 1×1 cm a pridajte v tomto poradí: paprika, artyčok, paradajky, zelené fazuľky, suché biele fazule a ako posledný hrášok. Všetko zľahka orestujte.
  4. Prisypte 2 polievkové lyžice korenia “Paella“, zalejte cca 2 litrami vody (mala by siahať zhruba 1 cm pod okraj panvice). Na miernom ohni nechajte nezakryté prebublávať na nízkom plameni hodinu. Medzitým zmes premiešajte, dosoľte podľa chuti a dolievajte vodu tak, aby bolo všetko vždy ponorené. Prilejte aj vodu so šafránom a premiešajte.
  5. Prisypte ryžu. Španieli ryžu sypú na panvicu priamo zo sáčku, a to tak, aby v panvici vznikol kríž, ktorý je jasne vidieť (toto je ideálne, aby ste videli pomer vody a ryže).
  6. Následne všetko premiešajte a varte už zakryté ešte asi 20 minút. Znovu premiešajte a dochuťte soľou. Nakoniec nechajte 5 minút zakryté dôjsť.
  7. Paella sa servíruje priamo na panvici. Každý si naberie, koľko chce. Podávať ju môžete s bielym vínom alebo tradičným miešaným nápojom „Aqua de Valencia“. Ide o koktejl vyrobený zo základu cava (španielske šumivé víno) alebo šampanského, pomarančového džúsu, vodky a ginu.
Paella z Valencie

Aqua de Valencia

Registrujte sa a prihláste na odber ďalších zaujímavých informácií, bezplatných testovaní, súťaží a článkov, týkajúcich sa obdobia materstva, ktoré práve prežívate.

Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pridajte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na FB, alebo nás sledujte na Instagrame.

Zdieľajte
Načítám

Prihlásenie

Na tejto webstránke používame súbory cookie, aby sme vám poskytli najrelevantnejší zážitok pri najbližších návštevách a to tak, že si zapamätáme, čo vás zaujíma. Kliknutím na „súhlasím s použitím všetkých cookies“ vyjadrujete súhlas s použitím všetkých súborov cookies. Pomocou nastavenia môžete poskytnúť aj kontrolovaný súhlas, alebo zakázať použitie cookies, okrem nevyhnutných.

povoliť všetky cookies Nastaviť cookies

Nižšie nájdete kategórie cookies, používané na našich webstránkach. Môžete ich povoliť, alebo zakázať. Funkčné cookies nie je možné zakázať, pretože sú nutné pre bezproblémový chod webu. Vaše nastavenie cookies môžete v budúcnosti zmeniť pomocou odkazu v pätičke webstránky.

Zatvoriť

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe

Milá , vo vašom profile nemáte zaškrtnutý súhlas a tak sa nemôžete zúčastnit žiadnych našich testovaní a súťaží. Zmeniť to môžete TU.