Originálny a výborný španielsky recept na Paellu. Paella je veľmi chutné, ľahké jedlo, ktoré poteší každého milovníka netradičného jedla.
Paella z Valencie
Ingrediencie na 6 porcií:
- 500 g guľatozrnnej ryže
- 750 kg kuraťa aj s kosťami
- predná polovica králika (ideálne aj s hlavou a pečienkou)
- 350 g bravčových rebier
- polovica väčšej červenej papriky – kápie
- 100 g zeleného hrášku (čerstvý alebo mrazený)
- 100 g zelených fazuľových strukov (čerstvé alebo mrazené)
- 4 stredné paradajky (olúpané)
- 100 g suchej veľkej bielej fazule
- 100 g artyčokov (čerstvé alebo v najvyššej núdzi mrazené)
- 1 väčšiu cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice korenia „Paella“
- soľ podľa chuti
- 1 dcl olivového oleja na praženie
- polovica lyžičky šafránu (nemusí byť, ale paella je so šafránom chutnejšia)
- panvica by mala byť čo najväčšia, aspoň 40 cm, môžete zohnať originál na Paellu
Celková doba prípravy Paelly je 30 minút, následne trvá varenie 2 hodiny.
Postup:
- Šafrán v hmoždiari nadrťte s trochou cukru najemno (môžete použiť aj mletý). Potom ho dajte do 50 ml vlažnej vody vylúhovať.
- Nasekajte si mäso (kura, králika aj rebrá, spolu s kosťami) na menšie kúsky. Všetko osoľte podľa chuti. Na panvici v rozpálenom oleji prudko opečte do zlata. Stlmte teplotu, prisypte nakrájanú cibuľu a cesnak, a poduste.
- Nakrájajte zeleninu na kúsky cca 1×1 cm a pridajte v tomto poradí: paprika, artyčok, paradajky, zelené fazuľky, suché biele fazule a ako posledný hrášok. Všetko zľahka orestujte.
- Prisypte 2 polievkové lyžice korenia “Paella“, zalejte cca 2 litrami vody (mala by siahať zhruba 1 cm pod okraj panvice). Na miernom ohni nechajte nezakryté prebublávať na nízkom plameni hodinu. Medzitým zmes premiešajte, dosoľte podľa chuti a dolievajte vodu tak, aby bolo všetko vždy ponorené. Prilejte aj vodu so šafránom a premiešajte.
- Prisypte ryžu. Španieli ryžu sypú na panvicu priamo zo sáčku, a to tak, aby v panvici vznikol kríž, ktorý je jasne vidieť (toto je ideálne, aby ste videli pomer vody a ryže).
- Následne všetko premiešajte a varte už zakryté ešte asi 20 minút. Znovu premiešajte a dochuťte soľou. Nakoniec nechajte 5 minút zakryté dôjsť.
- Paella sa servíruje priamo na panvici. Každý si naberie, koľko chce. Podávať ju môžete s bielym vínom alebo tradičným miešaným nápojom „Aqua de Valencia“. Ide o koktejl vyrobený zo základu cava (španielske šumivé víno) alebo šampanského, pomarančového džúsu, vodky a ginu.

Aqua de Valencia
Registrujte sa a prihláste na odber ďalších zaujímavých informácií, bezplatných testovaní, súťaží a článkov, týkajúcich sa obdobia materstva, ktoré práve prežívate.
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pridajte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na FB, alebo nás sledujte na Instagrame.