Datľami sladený koláč z tekvice Hokkaido, ideálny na jesenné večery s použitím novinky od Antonína z www.koreni.cz – tekvicovým korením.
Koláč z tekvice hokkaido s datľami
Na 4 porcie si pripravte:
- 150 g nahrubo nakrájaných datlí
- 1 chemicky neošetrený pomaranč (alebo 1 dužina a 1 lyžička Pomarančovej kôry od Antonína)
- 250 ml tekvicového pyré (1 tekvica Hokkaido)
- 250 g mäkkého masla
- 50 g svetlého trstinového cukru
- 1 lyžička Tekvicového korenia
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 250 g pohánkovej (alebo hladkej pšeničnej) múky
- 150 ml mlieka
- 1 lyžička prášku do pečiva
Príprava pyré:
- Tekvicu Hokkaido umyjeme, rozrežeme na polovicu a vydlabeme semienka.
- Tekvicu položíme rozkrojenou stranou na plech, podlejeme 200 ml vody a pri 180 °C pečieme v rúre 60-90 minút (šupka musí ísť ľahko prepichnúť vidličkou). Potom ju necháme celkom vychladnúť.
- Z upečenej tekvice vydlabeme dužinu, ktorú v mixéri rozmixujeme dohladka. 250 ml tekvicového pyré dáme na stranu, zvyšok rozdelíme po cca 300 g do vhodných nádob a zamrazíme na ďalšie využitie.
Príprava koláča:
- 150 g nahrubo nakrájaných datlí spolu s pomarančovou kôrou (sušenou alebo nastrúhanou z bio pomaranča) namočíme na 15 minút do rozmixovanej dužiny 1 pomaranča.
- 250 g pohánkovej (alebo hladkej pšeničnej) múky zmiešame s 1 lyžičkou prášku do pečiva a 1 lyžičkou tekvicového korenia.
- Vo väčšej mise utrieme dohladka 250 g zmäknutého masla s 50 g svetlého trstinového a 1 lyžičkou vanilkového cukru.
- Postupne, za stáleho šľahania, pridáme 3 vajíčka, 150 ml mlieka, zmes namočených datlí v pomaranči, 250 ml tekvicového pyré, a nakoniec pomaly prisypeme múku s práškom do pečiva a korením. Všetko dokonale premiešame.
- Formu na koláč s priemerom 22 cm vyložíme papierom na pečenie, nalejeme do nej pripravené cesto.
- V rúre predohriatej na 180 °C pečieme cca 50 minút (na zapichnutú špajdľu sa nesmie lepiť cesto).
- Podávame so šľahačkou.
Prajeme vám dobrú chuť!
Keď pri tekvici, určite poznáte aj vy nejaký ďalší skvelý recept na koláč. Podeľte sa spolu s nami v našej uzatvorenej skupinke mamičiek na Facebooku a sledujte nás na našom Instagrame.
Ak vás zaujímajú aj iné otázky týkajúce sa materstva, pôrodu, zdravia, sledujte aj náš facebookový profil Happy Baby SK.
Publikováno: 20. 8. 2019