V dnešnom jesennom recepte si najprv pripravíme tekvicové pyré, následne z pyré vytvoríme tekvicový sirup, ktorý nakoniec použijeme na prípravu tekvicového latté 🙂
- 4 lyžice tekvicového pyré (1 tekvica Hokkaido)
- 300 ml vriacej vody
- 150 g svetlého trstinového cukru
- 1 lyžička tekvicového korenia od Antonína z www.koreni.cz
- 1 lyžička pravého vanilkového cukru od Antonína z www.koreni.cz
Tekvicový sirup – príprava:
- Tekvicu Hokkaido umyjeme, rozrežeme na polovicu a vydlabeme semienka.
- Tekvicu položíme rozkrojenou stranou na plech, podlejeme 200 ml vody a pri 180 °C pečieme v trúbe 60-90 minút (šupka musí ísť ľahko prepichnúť vidličkou). Potom ju necháme celkom vychladnúť.
- Z upečenej tekvice vydlabeme dužinu, ktorú v mixéri rozmixujeme do hladka.
- Tekvicové pyré máme pripravené. 250 ml pyré dáme na stranu, zvyšok rozdelíme po cca 300 g do vhodných nádob a zamrazíme na ďalšie využitie.
Príprava sirupu:
Vo varnej nádobe s obsahom 1 l zmiešame 300 ml vriacej vody so 150 g svetlého trstinového cukru a 1 lyžičkou vanilkového cukru a za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť.
Pridáme 4 lyžice tekvicového pyré a 1 lyžičku tekvicového korenia a metlou dokonale premiešame. Pokiaľ sú v pyré hrudky, scedíme sirup cez jemné sitko (v chladničke vydrží cca 2 týždne).
Hotovo 🙂
Príprava tekvicového latté:
V prístroji na prípravu espressa pripravíme silné espresso a dolejeme napeneným mliekom (alebo rovno vyrobíme caffe latte či viedenskú kávu).
Na mliečnu penu (alebo šľahačku) opatrne nalejeme 2-4 lyžice tekvicového sirupu (podľa chuti namiesto cukru).
Podávame so zákuskom alebo len tak samotné.
Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť.
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.
Publikováno: 13. 9. 2018