To, že priemyselne spracované potraviny môžu spôsobiť ochorenia je nám už dobre známe. Jedlo sa pre nás stáva veľmi silným nástrojom, ktorý podporuje energiu a vitalitu človeka. U tých najmenších nehovoriac, pretože detské trávenie je oveľa citlivejšie ako trávenie dospelých. Správny výber potravín je veľmi dôležitý. Zaujímavý pohľad nám dáva čínska dietetika, ktorá upozorňuje na fakt, že výber jedla by sme mali podriadiť aj ročnému obdobiu a regiónu, v ktorom žijeme.
Tehotenstvo a dojčenie
Tehotenstvo a doba dojčenia sú v živote matky a dieťaťa veľmi dôležitými fázami. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý tieto fázy ovplyvňujú, je kvalitná výživa. V tehotenstve má dosah nielen na vývoj plodu ale aj na zdravotný stav človeka až do jeho dospelosti. V období dojčenia môžu byť dokonca požiadavky organizmu na správnu výživu ešte vyššie ako v období tehotenstva. Okrem pestrého jedálnička je treba mať na zreteli najmä kvalitu potravín.
Kvalita a stráviteľnosť potravín
Veľmi podobne ako v tehotenstve, tak aj počas dojčenia by jedlo malo byť ľahko stráviteľné a chuťovo vyvážené. Pokiaľ žena môže dojčiť – čo je ten najlepší prípad, prúdi výživa prostredníctvom materského mlieka k dieťatu, tak ako k tomu dochádzalo v tehotenstve prostredníctvom krvi. Preto je veľmi dôležité mať napamäti, aby bolo jedlo/potraviny dobre straviteľné.
Prvá strava pre bábätká
Či už sú bábätká kŕmené materským mliekom alebo umelou výživou, príde čas na prvé príkrmy. Aby sme pripravili detský organizmus na túto zmenu, mala by byť prvá bežná strava čo najviac podobná materskému mlieku, ako konzistenciou tak aj energetickým vplyvom. Je veľmi podstatné aby prvú bežnú stravu tvorili najskôr varené neutrálne jedlo s otepľujúcim účinkom.
Detské trávenie je citlivé
Dôležitou súčasťou starostlivosti o zdravie detí a ich duševnú pohodu je správna výživa. Samozrejme, že podvýživa môže spôsobiť ťažkosti a ochorenia, ale veľa malých aj starších detí trpí nadvýživou. Tým pádom môže vzniknúť “stagnácia” potravy – tj. dieťa je preťažované ďalším jedlom skôr, než stihne poriadne spracovať už predtým zjedenú stravu.
Tradičná detská výživa
Deti bývajú veľmi často rozmaznané a podporované v chuti na sladké jedlá. Napríklad také banány, ktoré tvoria bežnú dojčenskú výživu – vôbec neberieme do úvahy, že nepatria do našej prirodzenej stravy a dieťaťu by sme ho nemali poskytovať každý deň. V podstate od doby, čo sa rozvinula preprava a medzinárodná doprava, bola u nás klasická detská výživa ako mrkvová kaša a feniklový čaj, nahradená banánmi a pomarančovou šťavou.
Podobne ako pri strave dospelých odporúčam uprednostňovať tuzemské sezónne ovocie, ktoré poskytne dieťaťu presne to, čo v danom ročnom období potrebuje. Úplne v poriadku je siahnuť po osvedčenom jablku.
Ak je u detí podávaná kvalitná a vyvážená strava už od začiatku, vyvíja sa im cit pre to, čo im prospieva a čo nie. Energeticky vyvážené a neutrálne jedlá vytvárajú základ pre neskoršie zdravé stravovacie návyky.
Zdroj: Barbara Temelie – Výživa podľa piatich elementov pre matku a dieťa
Zdenka Havettová
Ide o Tvoje zdravie
FB: Zdenka Havettová – Ide o Tvoje zdravie
www.ideotvojezdravie.sk
Publikováno: 9. 1. 2020