Tehotenstvo je jedným z najkrajších, ale aj najnáročnejších období v živote ženy. Telo prechádza radou zmien a zaslúži si dôkladnú starostlivosť lekára aj vašu.
Železo
Železo je stopový prvok, ktorý prispieva k tvorbe červených krviniek a hemoglobínu, a tiež je dôležitý pri prenose kyslíka v tele. Správna funkcia imunitného systému závisí tiež od jeho množstva v organizme. Jeho prínosom je aj zníženie miery únavy a vyčerpania.
Jesť za dvoch? Železo určite!
Náš organizmus síce má možnosti, ako železo v tele skladovať a spracovávať, ale sú obmedzené. Preto ho potrebujeme prijímať sústavne, v správom množste a vo vhodnej forme. Naviac práve v období spojenom s narodením bábätka nároky na množstvo železa výrazne rastú. Ak u žien v produktívnom veku hovoríme približne o 15 mg železa denne, potom v období tehotenstva stúpa denná potreba približne na dvojnásobných 30 mg. U dojčiacich žien ide zhruba o 20 mg železa denne.
Zdroje železa
Ako teda železo doplniť? Ideálnym zdrojom je pestrá a vyvážená strava, v ktorej by nemalo chýbať mimo iného mäso. Bohatá na železo je napríklad pečeň, ale aj tzv. červené mäso (napríklad hovädzie). Cenné zdroje železa sú aj medzi potravinami rastlinného pôvodu.
Ide hlavne o strukoviny, olejnaté semená (sem patrí tekvica, mak alebo slnečnica), listovú zeleninu alebo sušené ovocie a sušené hríby. K lepšej vstrebatelnosti železa z rastlinnej stravy prispieva, keď spolu s potravinami bohatými na tento stopový prvok zároveň konzumujete zdroj vitamínu C. V praxi to môže znamenať, že si dáte k jedlu pohárik pomarančového džúsu alebo zvolíte ako prílohu zeleninu s obsahom tohto vitamínu. V náročnejšom období, ku ktorému tehotenstvo aj dojčenie patrí, môžete siahnuť tiež po vhodnom doplnku stravy s obsahom železa.
Publikováno: 1. 10. 2019