Smotanová šošovica s tymianom

Tymian mal už dávno svoju funkciu ako korenie, ako liek aj ako aromatická rastlina. Rastie v Stredozemí, a to skôr v západnej časti. Pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom. Je to význačný deodoračný prostriedok, pretože odstraňuje pachy. Pôsobí rovnako proti hnačkám a nafukovaniu, uľavuje pri chronických zápaloch žalúdka. Okrem toho mierni kašeľ a pomáha pri bronchitídach.

Tymian

Ako korenie ho používame maximálne asi tri čajové lyžičky na 1 kg potravín. Tymianová silica má veľmi aromatickú vôňu a nahorklú štiplavú chuť. Pre svoje baktericídne účinky býva súčasťou ústnych vôd, zubných pást a mydiel. Tymian je jedno z dôležitých, veľmi rozšírených korení, pestuje sa hlavne v Španielsku, Albánsku, Taliansku, Francúzsku, Grécku.

Tymian tvorí súčasť polievkového korenia “bouquet garni” používaného vo Francúzsku, pridáva sa pri údení mäsa, do syrov, do sekaných mias, k zverine, do šalátov, do hrachových a fazuľových pokrmov, na nakladanie uhoriek, do omáčok, na zeleninu, na prípravu rýb, na taliansku pizzu, v Nemecku spolu s bobkovým listom aj do kvasenej kapusty.

Smotanová šošovica s tymianom

Použité suroviny na 4 porcie :

500 g šošovice, 3 lyžice oleja, 1 väčšiu cibuľu, 1 lyžička tymianu, soľ, ocot, kryštálový cukor, 250 ml smotany, 2 lyžice hladkej múky

prílohy :
opečená klobása alebo párok, varené či pečené údené mäso, varené vajce a pod., pečivo, uhorka

Postup

500 g šošovice prepláchneme studenou vodou a na cca 15 hodín namočíme do 1, 4 l studenej vody.

Na 3 lyžiciach oleja opražíme do zlata 1 väčšiu nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme šošovicu aj s vodou, ochutíme 1 vrchovatou lyžičkou tymianu a 3 lyžičkami soli. Privedieme do varu a na miernom ohni pod pokličkou (za občasného miešania) varíme do zmäknutia – asi 15 minút (čím dlhšie je šošovica namočená, tým je kratšia doba varu).

Odstavíme z ohňa a zlejeme prebytočnú vodu. Do šošovice vmiešame cca 5 lyžíc octu, 2 lyžice cukru a 250 ml smotany, v ktorej sme vopred dobre rozmiešali 2 lyžice hladkej múky. Vrátime na oheň, privedieme do varu a na miernom ohni ešte asi 3 minúty povaríme.

Podľa potreby dochutíme (cukor, ocot, soľ).

Spolu s www.koreni.cz vám prajeme dobrú chuť!

 

Zdieľajte

Zabudnuté heslo

Prihlásenie

Ukladám zmeny Odosielam
Uložené Hotovo
Došlo k chybe Došlo k chybe