Kyselina listová je veľmi dôležitým vitamínom, a to nielen v tehotenstve, ale už dávno pred počatím. V tehotenstve je potrebná hlavne ako prevencia závažných vád u bábätka.
Kyselina listová
Ide o vitamín z komplexu B vitamínov, ktorý je rozpustný vo vode. Označuje sa ako vitamín B9, folín či folacín. Kyselina listová je nevyhnuteľná pri krvotvorbe, syntéze nukleových kyselín (riadia syntézu bielkovín), ale najväčší význam má pre normálny vývoj a rast plodu v maternici.
Kyselina listová a tehotenstvo
Ak sa chystáte otehotnieť, určite začnite brať kyselinu listovú okamžite, ako sa začnete snažiť. Ideálne však aspoň 3 mesiace pred otehotnením. Samozrejme, ak to nestihnete, začnite ju brať v deň, keď zistíte, že ste tehotná. Miecha a mozog dieťaťa sa vyvíja v prvých týždňoch, a zvlášť v tomto období je príjem kyseliny listovej veľmi dôležitý.
Kyselina listová je dôležitým faktorom pri delení buniek, vďaka tomu napomáha rastu plodu a jednotlivých tkanív, zvlášť tkanív nervových. Podávanie tohto vitamínu počas tehotenstva znižuje výskyt vrodených vád napríklad nervového systému.
Otázkou ostáva, ako to v skutočnosti je, ale podľa časopisu Lancet a štúdie, ktorá v ňom bola uverejnené, podávanie kyseliny listovej môže stáť za nižším počtom postihnutých detí aj preto, že folacín môže vyvolať včasný potrat takto výrazne postihnutých detí.
Zdroje kyseliny listovej
Kyselina listová je obsiahnutá prevážne v listovej zelenine, ako sú rôzne druhy šalátov, čínska kapusta a pod. Avšak cenným zdrojom sú aj kvasnice, celozrnné obiloviny (chlieb, musli a klíčky z obilného zrna), mäso a pečeň (tá sa však neodporúča v tehotenstve, kvôli možnej vysokej toxicite a veľkému obsahu vit. A), mlieko a syry (hlavne syry plešňové, tiež sa priamo v tehotenste neodporúčajú kvôli listerióze), ovocie (mango, banány, čerešne, avokádo, jahody maliny a iné), zelenina (karfiol, kapusta, brokolica, špenát, uhorky, paradajky a iné), ale tiež aj vajcia a strukoviny.
Vstrebateľnosť a odporúčaná denná dávka
Problém je, že varením sa zničí až 95 % tejto kyseliny. Preto je ideálne konzumovať čo najviac čerstvej zeleniny a ovocia. Tiež sa odporúča dopĺňať vitamín prostredníctvom vitamínových doplnkov. Tu sa spomína vstrebateľnosť až 100 % oproti vstrebateľnosti napr. z listovej zeleniny, kde sa spomína 50 %.
Odporúčaná denná dávka pre dospelých je 400 μg. Avšak pre tehotné mamičky je dôležité dávku navýšiť, a to na 600 až 800 μg ako prevencia pred kongenitálnymi malformáciami – hlavne rázštepu neurálnej trubice.
Čo ešte môže spôsobiť jej nedostatok?
- megaloblastickú anémiu – červené krvinky sú zväčšené, zdeformované, ich schopnosť prenášať kyslík je obmedzená
- môžu sa objaviť poruchy rastu a neplodnosť
- pri nedostatku hrozí odtrhnutie placenty a tým aj zvýšené riziko potratu
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.
Ak vás zaujímajú aj iné otázky týkajúce sa materstva, pôrodu, zdravia, sledujte aj náš facebookový profil Happy Baby SK.
Publikováno: 20. 12. 2021