O tom, že jedálny lístok a strava v tehotenstve je dôležitejšie ako čokoľvek iné, snáď už dnes nikto nepochybuje. Počas tehotenstva je tiež vhodné premýšľať o kvalite produktov, ktoré konzumujete. Naučte sa oceniť vlastnú chuť potravín a tešte sa z vyvážených, chutných a výživných pokrmov. Buďte kreatívni a nechajte sa inšpirovať „pestrou kuchyňou“.
Strava v tehotenstve
Neznamená to však, že budete jesť za dvoch. Vhodné je jesť častejšie po menších dávkach. Raňajky, obed a večeru teda doplňte o dve malé desiate. Týmto spôsobom sa vyhnete nevoľnosti, pocitu ťažkosti po jedle, nadúvaniu a tlaku.
Raňajky sú všeobecne zásadné
Počúvate to zo všetkých strán a pre tehotné ženy to platí dvojnásobne. Bez raňajok je totiž organizmus ochudobnený o patričné „nakopnutie“ metabolizmu. Ten v noci spomalí svoj chod a rozbehne sa až s prvým jedlom.
Keď sa teda nenaraňajkujete, vaša výkonnosť bude nižšia až do tej doby, ako sa prvýkrát najete. A to v období tehotenstva môže byť kľúčom k problémom, ako sú tráviace problémy, zápcha alebo znížená pozornosť.
Plnohodnotná strava = spokojná a zdravá mamička
Aby ste učinili zadosť zvyšujúcim sa nárokom svojho organizmu, v ktorom vyrastá nový život, potrebujete vyváženú, pestrú a kaloricky plnohodnotnú stravu. Vaše telo tak získa energiu, ktorú potrebuje pre všetky nastávajúce zmeny.
Placenta a potrebné živiny
Placentou vášmu dieťaťu zaistíte všetky potrebné vitamíny a stopové a minerálne prvky a zároveň zostanete vo forme. Správnou stravou sa zjednoduší aj pôrod a následné formovanie postavy do pôvodnej podoby.
Ak vaše chute neodporujú vyváženej výžive a nevyvolávajú žiadne tráviace problémy, nemusíte sa trápiť previnilými pocitmi a môžete uspokojiť svoje chute, bez toho, aby ste mali zlé svedomie. Váš organizmus vám často sám dáva vedieť, čo potrebuje.
Bielkoviny
Vyššia potreba bielkovín čiže proteínov reálne nastáva až v druhom trimestri, hrá potom ale veľmi dôležitú úlohu pri tvorbe tkanív. Bielkoviny môžeme hojne nájsť v rôznych druhoch mäsa, mliečnych výrobkoch a vajciach, ale tiež v strukovinách, sójových produktoch a orieškoch.
Vláknina, uhľohydráty a pomalé cukry
V každom prípade je vhodné obmedziť jednoduché cukry a nahradiť ich zeleninou, prirodzenými obilninami, celozrnným pečivom a strukovinami. Ak budete tieto potraviny konzumovať v rozumnom množstve, nepriberiete z nich.
Výživa, starostlivosť a strava v tehotenstve
Zopár rád:
- Nevynechávajte žiadne jedlo – ak trpíte tráviacimi problémami, jedzte častejšie menšie porcie.
- Dbajte na to, aby ste vždy mali poruke malú desiatu.
- Vyhnite sa zbytočnému maškrteniu, prípadný vlčí hlad zažeňte potravinami s nižším
obsahom kalórií. - Zvoľte ľahšie stráviteľné tuky, vyhnite sa ale zároveň produktom „light“ – obsahujú
niekedy síce menej cukru, ale zato veľa tuku alebo naopak. - Jedlo si okoreňte čerstvými bylinkami, petržlenovou vňaťou, cesnakom, bazalkou, alebo
tým, čo vaše chuťové bunky poteší celkom prirodzeným spôsobom. - Ak pociťujete na konci tehotenstva pálenie žalúdka, oznámte to svojmu lekárovi.
- Nezabúdajte na kvalitné probiotiká.
Potraviny s vysokým rizikom
Vyhnite sa potravinám, ktoré by mohli viesť k otravám. Ovocie a zeleninu vždy dôkladne umyte. Nekonzumujte surové alebo nedostatočne uvarené mäso. Obmedzte konzumáciu vnútorností. Nevhodná je aj prehnaná konzumácia morských rýb; často obsahujú ťažké kovy, ktoré môžu byť pri zvýšenom príjme nebezpečné. Vynechajte tiež umelé sladidlá a zbytočné aditíva, alkohol a cigarety, ideálne aj kávu. Soli sa vzdávať nemusíte, okrem výnimočných prípadov. Jedlá príliš nesoľte a nejedzte veľmi solené potraviny, ako sú hranolky, solené arašidy, polievkové kocky, polievky v prášku, údené ryby a konzervy.
Registrujte sa a prihláste na odber ďalších zaujímavých informácií, bezplatných testovaní, súťaží a článkov, týkajúcich sa obdobia materstva, ktoré práve prežívate.
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.
Publikováno: 8. 4. 2019