Probiotiká sú živé aktívne baktérie, ktoré sú pre náš organizmus veľmi dôležité. Sú to skutoční kamaráti nášho organizmu. Probiotické baktérie žijú v symbióze s naším organizmom a sú opakom zlých baktérií, ktoré mu škodia. Všeobecne platí, že v našom črevnom trakte sa nachádza viac ako 500 druhov mikroorganizmov. Problém nastáva, ak sú v prevahe zlé baktérie.
Probiotiká
Bez dostatku probiotík trpí organizmus oslabenou imunitou a býva náchylný na ochorenia. Podporujú organizmus, učia imunitný systém fungovať správne a brániť sa voči nepriaznivým vplyvom okolia. Ich úlohou je aj podpora tráviaceho traktu a správne trávenie či vstrebávanie dôležitých prvkoch a živín zo stravy, sú aj producentmi vitamínov rady B a K. Ich dostatok má podľa vedeckých výstupov veľmi pravdepodobne vplyv aj na dobrú náladu a psychiku.
Názov sa skladá z dvoch gréckych slov: „pro“ a „bios“. Doslovný preklad teda znamená „pro život“. Dôležitosť probiotík pre život človeka je, ako vidíte, neodškriepiteľná.
Najpoužívanejšími sú baktérie z radu Lactobacillus a Biffidobacterium. Ide o baktérie, ktoré sú výsledkom mliečneho kvasenia. Vznikajú napríklad pri kvasení domácej kapusty alebo výrobe jogurtov či kvásku.
Baktérie žijú v našom organizme, zvlášť dôležité sú tie v našom tráviacom trakte ale mikrobióm má aj naša pokožka či sliznice. Ich fungovanie závisí od kvality stravy, ktorú konzumujeme, tiež však aj od nášho životného štýlu. Zdravá, doslova živá strava je pre náš organizmus skutočne potrebná.
Probiotiká v strave
V dnešnej dobe je život neskutočne rýchly a nie vždy máme čas sa kvalitne najesť, a tak často siahneme po spracovaných potravinách, ktorých vplyv na črevnú mikroflóru je priam devastujúci. Ľudia sa už nestravujú, ako to bolo niekedy zvykom. Mnohé tradičné potraviny sa v bežnej strave takmer nevyskytujú.
Medzi produkty, v ktorých nájdete dostatok probiotík patria napríklad:
- Mliečne výrobky – ideálne vyrobené tradičným mliečnym kvasením, ako je kefírové a acidofilné mlieko, podmáslie či plnotučný jogurt. Skvelým zdrojom sú aj zrejúce syry ako ovčia bryndza, niva, gorgonzola či fetta
- Kvasená zelenina – Kimči, uhorky, kapusta
- Kombucha
- Tempeh, nattó a ďalšie produkty z fermentovanej sóje
- Kváskové pečivo

Kombucha
Na našu mikroflóru negatívne vplýva aj obľúbená káva, či nadmiera alkoholu, ale aj stres a lieky, hlavne antibiotiká. Dnes vieme aj to, že nie je nutné používať počas sprchovania či kúpeľa mnoho chemických prísad alebo sprchovacích gélov. Pokožka má tiež svoj mikrobióm, ktorý chemické látky obsiahnuté v kozmetike devastujú.
Probiotiká a ich význam pre náš organizmus
Probiotiká majú pre náš organizmus mnohé priaznivé účinky. Medzi ich najdôležitejšiu pomoc patrí tlmenie alergií, imunostimulačné účinky, prevencia kolorektálneho karcinómu a hrubého čreva, zmiernenie zápchy či prevencia a podporná terapia zápalových črevných ochorení a hnačiek. Spomína sa aj ich benefit pri liečbe Helicobaktera pilori.
Prebiotiká
Prebiotiká sú nestráviteľné oligosacharidy, stimulujú rast alebo aktivitu určitej baktérie či skupiny baktérií, ktoré vplývajú pozitívne na ľudské zdravie. Kritériá prebiotík spĺňa Inulín, oligofruktóza, galaktooligosacharidy a laktulóza. Ich cieľom je podporiť vznik a aktivitu bifidobaktérií.
Prebiotiká majú mnoho funkcií. Okrem toho, že sú zdrojom balastných nestráviteľných a nemetabolizovateľných látok, ich pôsobením dochádza k úprave viskozity tráveniny, urýchľujú prechod stravy tráviacim traktom. Ich konzumáciou znižujeme pravdepodobnosť osídlenia parazitmi. Viažu zložky potravy, ako sú lipidy, cukry, žlčové kyseliny, kationty ale aj toxické látky, navodzujú pocit plnosti, sú prevenciou zápchy a znižujú glykemickú krivku (redukcia a prevencia diabetu II. typu).
Ich dôležitou funkciou je práve podpora vzniku probiotík a tým pozitívne ovplyvňujú zdravie hostiteľa a celkové fungovanie organizmu v náš prospech.
Probiotiká fermentujú prebiotiká v hrubom čreve a výsledkom je produkcia zdraviu prospešných kyselín – octovej, maselnej, propiónovej atď. Význam ich činnosti je pre organizmus veľmi dôležitý. Ich úlohou je totiž znížiť pH a potlačiť rast patogénnych a hnilobných baktérií, priamo podporujú tvorbu ochrannej vrstvy čriev – slizu.
Kde nájdeme prebiotiká?
Prebiotiká nájdeme v rôznych podobách a nemali by sme sa vyhýbať ich konzumácii.
Hlavným zdrojom je:
- Ovocie – je bohaté na pektín a inulín – napríklad jablká a banány
- Čakanka – je skôr považovaná za plevel, je však možné zohnať ju v rôznych formách
- Zelenina, pre ktorú väčšinou platí, že je aromatická – ako sú topinambury, pór, chřest, cibuľa alebo cesnak, ktorý je bohatý na inulín

Prebiotiká
Symbiotiká – kombinácia probiotík a prebiotík
Kombináciou probiotík a prebiotík vzniknú tzv. symbiotiká. Ich spojením sa očakáva synergický účinok obidvoch zložiek. Ide o to, že ich spojením sa efekt ich pôsobenia znásobí. Aj preto by sa mali kombinovať spoločne. Čo to znamená? Proste by sa mali do stravy určite nakombinovať oboje spoločne. Mali by sme našu stravu obohatiť o ovocie a zeleninu v spojení s probiotickými potravinami, v ktorej sa nachádzajú.
Tip ako do seba dostať probiotiká a prebiotiká v jednom:
Domáci jogurtový alebo acidofilný nápoj zmixovaný s banánom, ideálne bez cukru 🙂

Banánový drink s acidkom