Avokádo je ovocie, ktoré nie je sladké, svojou chuťou pripomína orechy. Tomu zodpovedá aj vysoká energetická hodnota a množstvo tukov, ktoré záleží na stupni zrelosti. Obsiahnuté tuky sú totiž rastlinného pôvodu, teda veľmi zdravé a veľmi dobre zasýtia, a o tom avokádová nátierka je.
Avokádo je vhodné ako náhrada masla, majonézy či dresingu. Má priaznivé účinky pri chorobách kože a slizníc, posilňuje srdce, znižuje krvný tlak a pomáha tiež pri chorobách pečene, obličiek a močových ciest. Toto ovocie je tiež bohaté na minerálne látky.
Avokádová nátierka
Suroviny na 4-6 porcií:
- 1 zrelé avokádo
- 200 g jemného tvarohu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 citrón alebo limetka
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup
- Umyté avokádo osušíme a pozdĺžne rozkrojíme. Vyberieme kôstku a lyžičkou vydlabeme dužinu. Ak je avokádo dobre zrelé, ide to veľmi dobre.
- Dužinu vidličkou dobre roztlačíme, našľaháme a pokvapkáme citrónovou alebo limetkovou šťavou. Pridáme olivový olej, prelisovaný cesnak, tvaroh, soľ a mleté čierne korenie. Dobre premiešame a v chlade necháme aspoň 1 hodinu preležať. Nátierku natierame na kváskový chlieb a zdobíme ľanovými semiačkami. Príprava nátierky z avokáda zaberie 15 minút.
Recept vznikol v spolupráci s Powerlogy. Viac receptov, povzbudenia a sily do vášho materstva nájdete na tu.
Chcete sa dozvedieť viac alebo sa podeliť o vaše skúsenosti s inými mamičkami? Pripojte sa do našej uzatvorenej skupinky mamičiek na Facebooku alebo nás sledujte na našom Instagrame.
Publikováno: 27. 4. 2021